ALERGIJE i njihov uticaj na zdravlje i izgled kože

ALERGIJE i njihov uticaj na zdravlje i izgled kože

Koža je naš najveći organ i prva linija odbrane od spoljašnjih uticaja, uključujući iritanse i alergene kojima smo svakodnevno izloženi. Naša koža treba svakodnevnu pažnju da bi funkcionisala ispravno. Njega i održavanje zdrave kožne barijere je ključna rutina za ovu dragocjenu misiju. 

“Budite dobri prema svojoj koži. Nosićete je do kraja života svaki dan.”

Renée Rouleau

Alergije i koža

Ukoliko imate osjetljivu kožu koja lako postaje crvena, sklonu osipima, svrabu i pojavi očiglednih promjena vrlo je moguće da imate kožu sklonu alergijama. Alergijske reakcije na koži nastaju kada imuni sistem reaguje na spoljašnji uticaj (alergen, iritans) različitog porijekla.

Prema Američkom koledžu za alergije, astmu i imunologiju – ekcem, koprivnjača (urtikarija) i kontaktni dermatitis ukazuju nedvojbeno na alergijsku reakciju kože.

Ekcem, takođe poznat kao atopijski dermatitis se javlja u 10-20 procenata kod djece i 1-3 procenta kod odraslih ljudi. Uobičajeni simptomi ekcema su suva, crvena, iritirana i koža koja svrbi. Ukoliko je koža u ovakvim stanjima inficirana mogu se javiti izbočine ispunjene tečnošću iz kojih može da curi žućkasta do bezbojna tečnost. Ovakve vrste alergija se javljaju najčešće kod osoba sa porodičnom istorijom alergija.

Urtikarija ili koprivnjača je stanje kada se na koži javljaju crvene kvržice ili izbočine. Akutna urtikarija ne traje duže od šest nedjelja, dok hronična urtikarija traje dosta duže od tog perioda. Akutni oblik nastaje najčešće izlaganjem alergenima ili kod nekih infekcija, dok uzrok hronične urtikarije u većini slučajeva nije poznat.

Kontaktni dermatitis je reakcija koja se javlja kada koža dođe u kontakt sa iritansom ili alergenom. Simptomi mogu uključivati osip, plikove, svrab i peckanje. Sapuni, deterdženti za veš, omekšivači, šamponi ili čak prekomjerno izlaganje vodi mogu izazvati kontaktni dermatitis. Alergijsku reakciju mogu izazvati i metali (kao što je nikl, komponenta nerđajućeg čelika i drugih legura koje se koriste za pravljenje bižuterije), ljepila, lakovi za nokte, pojedini lijekovi koji se nanose na kožu, razne biljke i rukavice od lateksa.

Ponekad alergen neće izazvati kožnu reakciju osim ako koža nije izložena sunčevoj svjetlosti. Ovo stanje se naziva fotoalergijski kontaktni dermatitis. Može se javiti upotrebom proizvoda kao što su losion za brijanje, krema za sunčanje i neki parfemi.

Ukoliko se prepoznajete u nekim od ovih simptoma važno je da se obratite stručnjaku iz oblasti kožnih alergija da bi navedena stanja ispravno liječili, ispravno njegovali kožu i zaobišli sve neugodnosti koje alergije kože nose sa sobom.

Osjetljiva, sklona alergijama ili reaktivna koža

Za razliku od alergije gdje su simptomi očigledni, osjetljiva koža vrlo često ne pokazuje vidljive simptome. Koža zateže, pecka i javlja se osjećaj vrućine kao odgovor na unutrašnje i spoljašnje faktore koji nisu specifični alergeni. Spoljašnji faktori su najčešće: zagađenje, nagle promjene u temperaturi, promjene pH vrijednosti kože, UV zračenje i neodgovarajuća kozmetika. Kada govorimo o unutrašnjim faktorima koji mogu biti okidač za neugodne senzacije osjetljive kože mislimo na stres, jake emocije i hormonske promjene.
Osobe koje imaju osjetljivu kožu najčešće imaju suvu kožu svijetle puti, a neprijatne senzacije koje se javljaju su česte i ponekad trajne. S druge strane reaktivna koža reaguje samo na određene okidače privremeno i ima sklonost ka crvenilu udruženim sa simptomima karakterističnim za osjetljivu kožu. Reakcije kože su česte na proizvode za higijenu i njegu i za takvu kožu kažemo da je  netolerantna.

Alergeni u kozmetičkim proizvodima

 Američka agencija za lijekove i hranu (FDA) je oformila listu najčešćih alergena koji mogu izazvati alergijske reakcije na koži, a nalaze se u pojedinim kozmetičkim preparatima. Uobičajeni alergeni su podijeljeni u pet grupa:

 • Prirodne gume, najčešće lateks.
 • Mirisi i parfemi. Ponekad ovi specifični sastojci neće biti označeni na etiketi kozmetičkog proizvoda jer su u sastavu etarskog ulja koje je navedeno, ali Evropska komisija opsežnim istraživanjima je istakla 26 sastojaka mirisa koji imaju visok alergeni potencijal. Neki od njih su: kumarini, eugenol, benzil alkohol, citronelol, geraniol, d-limonen, linalol, benzil salicilat…
 • Boje, hemikalije u bojama i dodaci bojama se često opisuju kao alergeni. Ovi sastojci su česti u farbama za kosu. PPD (p-fenildiamin), ugljeni katran i olovo-acetat se navode kao česti alergeni.
 • Konzervansi u kozmetičkim preparatima kao što su: metiltiazolinon (MIT), metilhlorotiazolinon (CMIT), formaldehid i njegovi derivati.
 • Metali: nikl i zlato.

Što se tiče mogućih alergena u kozmetici, najbolji način da sprječite alergijsku reakciju je da znate na šta ste osjetljivi i kako da to izbjegnete. Jedan od načina da se to postigne je da pažljivo pročitate tabelu sa sastojcima proizvoda i izbjegavate sastojke za koje znate ili mislite da ste alergični. Nije dovoljno provjeriti termine kao što su „hipoalergeno“, „bez mirisa“ ili „za osjetljivu kožu“, jer ne postoji standard ili definicija koja reguliše upotrebu ovih termina.

Prevencija kožnih alergija

 Kao što je već napomenuto, izbjegavanje alergena je najbolja prevencija za kožu sklonu alergijama. Ono što povezuje osjetljivu, reaktivnu i kožu sklonu alergijama jeste da je gornji sloj kože (stratum corneum) istanjen i ima povećanu propustljivost – što povećava prolazak supstanci koje iritiraju kožu i gubitak vode. S toga, ispravna njega kože i “jačanje” gornjeg sloja kože je svakako još jedan vid prevencije nastanka neprijatnih simptoma.

Neki od savjeta za njegu osjetljive kože sklone alergijama donosimo u nastavku teksta:

•  Koristite nježno sredstvo za čišćenje koje ne sadrži mirise i natrijum lauril sulfat (SLS). Ključno je da vaše sredstvo za čišćenje treba da bude formulisano tako da je hipoalergeno i da bude veoma nježno kako bi se izbjeglo skidanje površinske barijere kože. Proizvod koji zadovoljava najzahtjevnije potrebe osjetljive kože i kože sklonoj alergijama bi bio La Roche Posay Toleriane njegujući gel za pranje lica. Ovaj proizvod za čišćenje lica sadrži samo esencijalne sastojke za čišćenje i skidanje šminke, s kokobetainom, nježnim surfaktantom za čišćenje kombinovanim sa 4 sastojka za njegu. Alternativno može da se koristi La Roche Posay Toleriane mlijeko za čišćenje i skidanje šminke.

 • Nemojte previše umivati lice hladnom ili vrućom vodom, koristite toplu vodu i to najviše dva puta dnevno.
 • Ne trljajte kožu, već posušite mekim peškirom.
 • Koristite samo proizvode za njegu kože bez mirisa. Pojedini mirisi sadrže veoma iritantne sastojke. Izbjegavajte proizvode koji sadrže eterična ulja.
 • Koristite samo nekomedogene kreme za lice i kreme za sunčanje, odnosno kreme koje ne sadrže sastojke koji začepljuju pore.
 • Izbjegavajte proizvode koji su previše stimulativni ili imaju snažno dejstvo na koži, kao što su alfa hidroksi kiseline, salicilna kiselina ili retinol.
 • Kupujte samo proizvode za njegu osjetljive kože koji ne izazivaju iritaciju od provjerenih proizvođača. TOLERIANE je linija proizvoda kompanije La Roche Posay posebno formulisanih da odgovore potrebama osjetljive i kože sklone alergijama: hidriraju, umiruju i štite osjetljivu i kožu sklonu alergijama. Bez mirisa i alkohola. Proizvode iz Toleriane linije potražite na našem web shopu – u
 • Izbjegavajte konzervanse kao što su parabeni i derivati formaldehida.
 • Balansiran, zdrav način života, hidratacija, zdrava ishrana i kontrolisanje stresa su takođe bitni faktori za održavanje zdravlja kože.

Kako odabrati pravi proizvod za njegu kože sklone alergijama

 S obzirom da osobe sa osjetljivom, reaktivnom ili kožom sklonom alergijama imaju veće predispozicije za nastanak neugodnih simptoma na koži, bitno je da se osoba pridržava ispravne rutine za čišćenje i njegu kože prilagođene svakoj osobi individualno.  Ključ pri sastavljanju rutine za njegu osjetljive kože  je pronalaženje sastojaka koji će pomoći u jačanju kožne barijere, da bi se spriječio ulazak potencijalno iritirajuće supstance u kožu.

 “Investirajte u svoju kožu. Predstavljaće vas veoma dugo.”

 Linden Tyler

Već smo napomenuli da tabela sastojaka na etiketi proizvoda može biti od izuzetne važnosti pri odabiru proizvoda koji ćemo nanijeti na kožu. U nastavku navodimo nekoliko njih koji su značajni za njegu ili poboljšanje funkcionalnosti osjetljive kože i kože sklonoj alergijama:

 • Neurosensin je dipeptid koji se prirodno javlja u koži. Ovaj sastojak je odličan za pripremu kože za eventualno nanošenje drugih kozmetičkih proizvoda snažnijih formulacija. Osjetljiva koža je često sklona stalnim iritacijama i peckanjima kada se nanose razni kozmetički prozvodi na nju. Neurosensin blokira osjećaj bola i smanjuje neugodne simptome umirujući nadraženu kožu. U nastavku link sa detaljnijim opisom lagane kreme za svakodnevnu primjenu iz La roche Posay Toleriane linije proizvoda koja u svom sastavu ima neurosensin.
 • Kožnu barijeru ćemo najlakše zamisliti kao zid od cigli i cementa. Ćelije kože (korneociti) predstavjaju cigle, dok međućelijski lipidi predstavljaju cement od kojih su najvažniji ceramidi, holesterol i masne kiseline u koje su uronjene ćelije kože. Pojedine studije su pokazale povezanost između smanjenih ceramida i osjetljive kože.
 • Ekstrakt soka aloe vere, hamamelis, alantoin, pantenol i ulje noćurka doprinose jačanju kožne barijere i održavanju njene vlažnosti.
 • Osjetljivost kože je usko povezana sa promjenama mikrobioma kože, tako da se proizvodi na bazi probiotika takođe preporučuju.
 • Hijaluronska kiselina je polisaharid koji se prirodno nalazi u vašoj kosi i koži. Obično se koristi kao sastojak u hidratantnim kremama jer sa vodom nabubri i zadržava vlagu u koži. Dovoljno je nježna da se koristi na osjetljivoj koži bez izazivanja iritacije.
 • Sunce je potencijalni okidač za pogoršanje stanja kao što su rozacea ili ekcem. Ljudi sa osjetljivom kožom mogu često da reaguju na izlaganje suncu. UV zračenje takođe dovodi kožu u opasnost od prijevremenog starenja i raka kože, pa se preporučuje redovno korišćenje kreme za sunčanje. Ljudi sa osjetljivom kožom treba da se odluče za mineralne kreme za sunčanje koje imaju cink ili titanijum oksid kao sastojak za zaštitu od UV zračenja. Ovi sastojci su bezbjedniji jer ostaju na površini kože i ne apsorbuju se u tijelo, kao što su hemijski sastojci za zaštitu od sunca. Hemijske kreme za sunčanje mogu da iritiraju kožu sa oštećenom barijerom, pogotovo kod osoba sa osjetljivom kožom.
 • Butyrospermum parkii butter/Shea buter jako dobro prodire u kožu i obnavlja je. Shea buter je siguran za primjenu kod ljudi i sa najosjetljivijom kožom. Koža ga dobro podnosi i ne izaziva alergijske reakcije. Triterpeni su sastojci shea buter-a koji djeluju protivupalno. Bogat je masnim kiselinama, te vitaminima A i E koji hrane i omekšavaju kožu. Zanimljivo je to da je jedna od rijetkih prirodnih supstanci koja jednim dijelom štiti kožu od UV zračenja.

 Ukoliko se dvoumite koji proizvod za njegu lica i tijela odabrati, a imate ultra osjetljivu kožu ili kožu sklonu alergijama naša preporuka bi bila La Roche Posay Toleriane linija proizvoda posebno formulisana sa minimalnim brojem sastojaka. Na našem web shop- u možete pronaći ove proizvode namijenjene za svakodnevnu njegu, za zaštitu osjetljive kože ili za čišćenje lica.

Piše: Mr ph. Boris Bojić