Zašto su krastavci dobri za naš organizam? (8 benefita)

Zašto su krastavci dobri za naš organizam? (8 benefita)

Ukoliko tražite način da unaprijedite svoju prehranu i zategnete liniju, krastavci su odličan izbor. Sa velikom količinom vode i laganim ukusom, krastavci su redovan sastojak u većini dijeta.
benefiti krastavaca

1. Pomažu vam da ostanete hidratizovani

Krastavci su sastavljeni od 95,2 posto vode i kao takvi, idealan su obrok za nadokandu tečnosti u organizmu.

2. Održavaju zdravlje vašeg srca

Sadrže kalij, čiji veći unos dokazano pomaže u smanjenju moždanog udara i prevenciji raznih kardiovaskularnih bolesti.

3. Štite mozak

U krastavcima se nalazi i jedna materija, poznatija kao fisetin, koji pomaže u borbi sa upalama u organizmu.  Za fisetin se vjeruje da igra važnu ulogu u zdravlju mozga i pomaže u održavanju kognitivne funkcije kod osoba s Alzheimerovom bolešću.

4. Štite od posljedica starenja

Postoji razlog zašto se krastavci koriste u njezi kože: oni su pokazali da su učinkoviti kao potencijalni sredstvo protiv bora u kozmetičkim proizvodima, štiteći našu kožu od posljedica starenja.

5. Pomažu u oslobađanju boli

Flavonoidi koji se nalaze u krastavcima, antiupalne su materije koje pomažu oslobađanje slobodnih radikala u tijelu i smanjuju bol.

6. Pomažu kod lošeg zadaha

Loš dah obično uzrokuju bakterije u ustima. Povrća bogata vlaknima i vodom kao što su krastavci, pomažu isprati bakterije koje uzrokuju neprijatan miris u ustima.

7. Čuvaju kosti

Krastavci su dobar izvor vitamina K, koji je veoma bitan za zdravlje kostiju. Vitamin K je isto tako važan za poboljšanje apsorpcije kalcija u kostima.

8. Pomažu u probavi

Bogati su vodom i vlaknima koji pomažu hrani da se brže i lakše kreće kroz organizam i tako pomažu u probavi.

Za kraj

Vidjeli ste neke od benefita ovog moćnog povrća, idealnog u ovim ljetnim danima kada nam organizam vapi za hidratacijom. Jeftina cijena, velika dostpunost i široka primijenja, više nego dobri su razlozi da se krastavci svakodnevno nađu na vašem meniju.

P.S. Ukoliko vam se dopao ovaj članak i želite da saznate nešto više o kokosovom ulju, koje je još jedna “super namirnica”, kliknite ovdje.

Tagovi:krastavci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.