4 manje poznata razloga nakupljanja kilograma

4 manje poznata razloga nakupljanja kilograma

Postoji mnogo razloga za povećanje tjelesne težine. Neki od njih su jako očiti i svima poznati. Međutim, postoje ljudi koji uprkos pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i zdravom načinu života i dalje imaju višak kilograma.

U čemu je onda problem?

U ovom tekstu, pokušaćemo da vam objasnimo četiri manje poznata uzroka koji mogu da budu krivci za nakupljanje viška kilograma. Četiri razloga o kojima se malo priča, ali koji definitvno predstavljaju problem koji ne smije biti zapostavljen.

1. Debljanje uslijed nervanoteže hormona nadbubrežne žlijezde

Nadbubrežna žlijezda

Ako je vaše tijelo pod prevelikim stresom, postoji opasnost od razvoja hormonske neravnoteže, što vodi do različitih metaboličkih poremećaja. Nadbubrežne žlijezde stvaraju kortizol, hormon stresa, čiji se višak manifestuje nakupljanjem viška kilograma na stomaku.

Simptomi disfunkcije nadbubrežne žlijezde:

– Masne naslage na području abdomena i struka;
– Punoća lica i vrata sa relativno tankim rukama i nogama;
– Povećan pritisak;
– Visoki šećer u krvi, slabi mišići, promjene raspoloženja.
Ako sumnjate da vaša težina može biti povezana s radom nadbubrežnih žlijezda, posavjetujte se sa svojim porodičnim ljekarom i pokušajte smanjiti stres. Meditacija ili joga mogu biti od koristi. Šetajte. Pronađite hobi koji vam prije. Vidjećete rezultate.

2. Debljanje uslijed disfukncije jetre

jetra

Jetra je jedan od najznačajnijih organa u našem organizmu, čiji oporavak ponekad zna da bude jako težak i mukotrpan. Disfunkcija jetre može dovesti do nakupljanja viška masnog tkiva na području abdomena, te se tako mogu pojaviti sljedeći problemi:

– Povećan nivo šećera u krvi;
– Povišeni pritisak i nivo holesterola;
– Bol u zglobovima, alergije i problemi sa kožom.
Ako primijetite da polako dobijete masnoća oko struka, uprkos zdravom načinu života, moguće je da vaša jetre ne radi najbolje.

Naš savjet

Surutka je jedan od najboljih načina za regulisanje problema sa jetrom. Jedna časa svježe surutke dnevno tokom perioda od nekoliko sedmica, može mnogo da vam pomogne u očuvanju vaše jetre.

3. Debljanje uslijed nepravilnog rada štitne žljezde

Štitnjača je odgovorna za brzinu iskorištavanja energije od strane vašeg tijela. Ako vaša štitnjača radi nepravilno, doći će do promjena u kilaži čak i ako ne mijenjate prehranu ili način života.
Znakovi nedostatka aktivnosti štitnjače:

– Slabi mišići i koža;
– Trajni umor i debljanje;
– Gubitak kose;
– Usporeno otkucaj srca;
– Depresija.

Tražite od porodičnog ljekara uputnicu za endokrinologa ako smatrate da možete imati problema sa štitnom.

4. Debljanje uslijed nepravilnog rada jajnika

jajnici

Čest problem kod žena koje muku muče sa hormonskom neravnotežom. U ovom slučaju, većina unesenih ugljenohidrata pretvara se u masne zalihe, te bez obzira na to koliko zdravo se hranili i dalje dolazi do nakupljanja viška kilograma.

Neki od simptoma disfunkcije jajnika:

– Dobivanje na težini;
– Žudnja za slatkišima i mliječnim proizvodima;
– Masne naslage u donjem dijelu tijela;
– Bol u jajnicima.

Ovo su samo neki od razloga koji mogu dovesti do povećanja tjelesne težine uprkos činjenici da vodite zdrav način života. Ukoliko posumnjate da imate neki od gore navedenih simptoma, obratite se svom porodičnom ljekaru kako bi vas dalje uputio na preglede.

Za sva dodatna pitanja, stojimo vam na raspolaganju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.