6 načina kako razlikovati prehladu od gripe?

6 načina kako razlikovati prehladu od gripe?

Zanimate kako razlikovati prehladu od gripe? Onda je ovaj tekst baš za tebe, jer ćemo ti u narednih par minuta čitanja, pokazati na koji način, vrlo jednostavno gotovo uvijek možeš znati o čemu se radi.

Iako postoje brojne razlike između prehlade i gripe, bitno je da znaš da obe izazivaju virusi, pa često ljudi nisi sigurni o čemu se zapravo radi. Sa druge strane, postoji mnogo više razlika, po kojom se ova dva stanja razlikuju, a mi smo u ovo tekstu izdvojili njih pet. Šest najbitnijih rekli bismo, kako bi u svakom trenutku znao da li je ono sa čime se boriš gripa ili obična prehlada.

Idemo redom.

1. Kada počinje bolest

Prve naznake prehlade javljaju se dan ili dva poslije kontakta s virusom, a obično započinju sa onim osjećajem žarenja ili neugodnosti u grlu koji se postepeno pogoršava.
Sa druge strane, gripa obično nastupa naglo, bukvalno si jedan dan zdrav, a drugi dan se možeš probuditi sa osjećajem boli u čitavom tijelu.

2. Dužina trajanja i intezitet bolesti

Prehlada je obično najjača dva do tri dana od pojave simptoma, te u većini slučajeva prolazi već nakon nedjelju dana.
Sa druge strane, kada nas napadne gripa, tijelo je obično iscrpljeno te nastaju bolovi u mišićima, umor, koji se nekada čak mogu zadržati nedjeljama, pa čak i mjesecima nakon pojave prvih simptoma. Naše fizičke aktivnosti tokom ovog perioda postaju teške i propraćene izlivom znoja i iscrpljenosti. Nekako, šta god da radimo, osjećamo se slabo i iznemoglo. U najgorim slučajevima može se desiti da dođe do širenja virusa po tijelu, te su tako moguće ozbiljne komplikacije, kao što je recimo upala pluća.

3. Temperatura

Začepljen nos i osećaj iznemoglosti koji nastaju zbog opterećenosti disajnih puteva kod prehlade izazivaju glavobolju i blagi osećaj groznice, ali rijetko kada da je u pitanju previsoka temperature. Ako si prehlađen, najčešće imaš blagu temperaturu ili groznicu, ništa više. Kada je reč o gripi, takvi su simptomi mnogo jači i tijelo trenutno ostaje prikovano za krevet, što ponekad može dovesti i to toga da temperature tijela pređa čak 40 stepeni Celzijusa.
Znači, ako imaš visoku temperature, imaš gripu, nisi prehlađen.

4. Kašalj

Kašalj je još jedna stvar koja se obično razlikuje kod gripe i prehlade. Ako imaš gripu, imaš obično onaj suvi i neugodni kašalj koji nervira tebe, a vjerovatno i neke ljude oko tebe. Jednostavno, ne možeš da ga kontrolišeš. Dok kad si prehlađen, on je mnogo blaži, laganiji i ne smeta ti toliko.

5. Kihanje

Sa druge strane, ako više kišeš nego što kašlješ, to znači da si se vjerovatno jednostavno prehladio. Kihanje je jako uobičajno za prehladu, a vrlo rijetko za gripu.

6. Bol u grlu i curenje iz nosa

Bol u grlu i curenje nosa prvi su znaci bolesti koji se pojavljuju i kod gripe i kod prehlade, ali postoji jedna velika razlika. Kod prehlade, problemi sa nosom obično počnu nakon što grlo prestane da boli, nakon čega počinje da iz nosa izlazi sekret. On vremenom može da postane veći i gušći, a nos je često začepljen. Sa druge strane, kod gripe, nosni sekret obično ostaje isti po nekoliko dana, ne mijenjajući svoju teksturu.

I to bi bilo to što se tiče najosnovnijih razlika. Naravno, postoje još mnoge stvari na osnovu koji bi doktori mogli da utvrde o čemu se radi, ali ovaj tekst ne pišemo njima već tebi, kako bi ti uvijek znao o čemu se zapravo radi. Da ti barem na ovaj mali način pomognemo. Zato smo I tu jel tako?

A u slučaju da imaš još bilo kakvih dodatnih pitanja, piši nam u inbox ili nas posjeti u našim apotekama.

I da.

Čuvaj se od zime.

P.S. Zima je vrijeme i kada nas muče problemi sa sinusima. Pisali smo i o tome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.