7 savjeta koji će pomoći tvom mentalnom zdravlju

7 savjeta koji će pomoći tvom mentalnom zdravlju

1. Cijeni sebe

Ako ne cijeniš sam sebe, niko drugi te neće cijeniti. Tretiraj sebe sa ljubaznošću i poštovanjem. Nemoj samo tražiti mane u sebi. Uvijek znaj koliko si moćan. Izdvoji vrijeme i za neki hobi i omiljene projekte, nešto o čemu si uvijek sanjao. Proširi svoje horizonte. Pročitaj dnevne novine, posadi neku voćku u bašti, nauči plesati, svirati. Možeš naučiti i neki strani jezik. Ma šta god. Radi šta god te čini srećnim. Živiš samo jednom.

2. Čuvaj svoje tijelo

Jedan od najboljih načina da utičeš na svoje mentalno zdravlje je brinući se za svoje fizičko. Evo nekoliko stvari koje možeš raditi:

  • Jedi kvalitetnu hranu
  • Prestani pušiti
  • Pij puno vode
  • Vježbaj kad god možeš
  • Spavaj barem sedam sati dnevno

Ako ne radiš neke od ovih stvari, počni barem sa jednom, pa postepeno uvodi druge. Malim pobjedama do cilja.

3. Okruži se dobrim i pozitivnim ljudima

Okruži se pozitivnim ljudima i osobama uz koje se osjećaš lijepo. Izbaci iz svog života sve emotivne vampire i osobe uz kojih ti ispijanje kafe predstavlja napor i koji te iscrpljuju. Ljude koji ti samo pričaju o svojim problemima, a tebe obično ne žele ni da saslušaju. Ne trebaju ti takvi ljudi, niti si ti dužan da ih slušaš. Ko su uopšte oni u tvom životu?

4. Nauči kako se nositi sa stresom

Sviđalo ti se ili ne, stres je dio života. Rijetki su primjeri nekih zemalja po Karibima ili dalekoj Aziji, gdje je stres do danas ostao prilično nepoznat termin. Zato je vrlo važno da onoga trenutka kada naiđu stresne situacije, imaš način na koji ćeš da se boriš sa njima. Nemoj doživljavati svaki problem koji te zadesi kao smak svijeta. Naši problemi su suštiniski jako mali, ako pogledaš koliki je svijet. Naši problemi su često kosmička prašina, ništa više.  Nađi na ulici deset nepoznatih ljudi, zamoli ih da ti na papirić ispišu njihov trenutno najveći problem, stavi to sve u jednu posudu, izmješaj i izvuci jedan od papirića. Vidjećeš da tvoji problemi vjerovatni nisu najveći. Bavi se jogom, sportom, šetaj u prirodi, izađi sa prijateljima često, nabavi si kućnog ljubimca. Opet ti kažem, radi šta god želiš samo da se osjećaš srećno.

I da.

Ne zaboravi da se smiješ. Kad god možeš. Pred svima. U svako doba dana.

 5. Umiri svoj um

Probaj jogu ili neku drugu aktivnost koja ti prija. Joga se pokazala kao odličan eliminator stresa kod mnogih ljudi. Meditaraj ako možeš. Makar 10 minuta svakoga dana. Samo sjedni, zažmiri i fokusiraj se na nešto lijepo. Pusti si neku umirujuću muziku dok to radiš.

6. Postavi realne ciljeve

Odluči šta želiš da postigneš akademski, šta profesionalno, a šta lično. Zapiši korake koji su ti potrebni da ostvariš svoje ciljeve. Odlično je imati visoke ciljeve, ali budi realan i nemoj pretjerivati. Ako vidiš da imaš previše posla i ne možeš stići, neće svijet propasti ako to ne uradiš. Možda ti se čini da to nešto moraš da uradiš, ali znaj da se ništa ne mora. Nema ništa preče nego tvoje zdravlje. Nikakvi poslovi, projekti, obaveze. Ako ti ne postaviš ograničenje, niko drugi neće.

7. Traži pomoć kad misliš da ti je potrebna

Ako ipak misliš da trebaš da se konsultuješ sa ljekarom, učini to. Traženje pomoći je znak snage, ne slabost. Problemi sa mentalnim zdravljem su problemi kao i svi drugi i nemoj ih se stidjeti. Nema ništa loše otići na razgovor sa psihologom ili psihijatrom. Nema ništa loše u primanju terapije. U primanju pomoći. Sve se da riješiti na vrijeme.

 

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.