Alfa – lipoinska kiselina kao pomoć kod liječenje dijabetesa

Alfa – lipoinska kiselina kao pomoć kod liječenje dijabetesa

Sigurno ste čuli za slobodne radikale i za njihov loš uticaj na ljudko zdravlje? Ali, jeste li se ikada zapitali šta su to slobodni radikali, kako nastaju i kako protiv njih da se borimo?  Tačnije, kako da smanjimo njihov loš uticaj?

Slobodni radikali se konstantno stvaraju u živim bićima i to u procesu dijeljenja ćelijskih molekula. Oni predstavljaju oksidanse koji ne moraju uvijek da imaju štetno dejstvo.  Oni su organizmu neophodni, jer neutrališu klice i otrove, ali problem nastaje ako se stvaraju previše brzo pa organizam ne može da ih neutrališe na vrijeme.

Ljudski organizam se protiv slobodnih radikala bori na razne načine, a jedan od njih su antioksidanti koje možemo unositi putem svježeg voća i povrća i suplementacije.

Jedan od najmojćnijih antioksidanata je afa-lipoinska kiselina koja je rastvorljiva i u vodi i u mastima i djeluje protiv raznih vrsta oboljenja je alfa lipoinska kiselina.

Zašto je alfa – lipoinska kiselina toliko posebna?

Ovaj antioksidans je neophodan za tvaranje energije u tijelu, proizvodi je i ljudki organizam, a u malim količinama ga možemo unijeti i kroz hranu.  Povezuje se sa liječenjem brojnih obojenja kao što je dijabetes, oštećenje perifernih nerava, oboljenja krvnih sudova i srca, ali i jetre. Pomaže čak i kod trovanja metalima, jer sprečava štetna dejstva slobodnih radikala, jača imunitet, a sjajno se pokazao i kod liječenja korona virusa.

  • Alfa-lipoinska kiselina (ALA) posjeduje brojne biohemijske funkcije kao što su:
  • Biološki antioksidans
  • Helator metala
  • Regeneriše endogene antioksidanse kao što su vitamini C i E

Kako ALA pomaže kod liječenja dijabetesa?

Dijabetes je hronično oboljenje koje nastaje zbog loše proizvodnje insulina u organizmu i veoma često se dešava da se kod pacijenata sa dijabetesom razvije periferno ili vegetativno oštećenje nerava.  Jedan od uzroka oštećenja, upravo su slobodni radikali koji negativno utiu na ćelije.

S obzirom na to da je ALA jedan od najmoćnjih antioksidanata njenom primjenom  se, kod ljudi oboljelih od dijabetesa i dijabetesne polineuropatije, mogu ublažiti simptomi kao što su trnjenje i peckanje, grčevi, bolovi i gubitak osjećaja u rukama i nogama.

Alfa lipoinska kiselina povećava nivo glutationa koji je veoma značajan endogeni antioksidans, a pored toga ima dodatno djelovanje poputs timulacije faktora rasta nerava i podstiče regeneraciju nervnih vlakana.

Brojna istraživanja su potvrdila kako alfa-lipoinska kiselina poljšava iskorišćenost glukoze kod osoba koje boluju od dijabetesa tip 2. jer:

  • Smanjuje insulinksu rezistenciju
  • Podržava normalan nivo šećera u krvi

A preporučuje se i zdravim osobama kao dodatak svakodnevnoj ishrani, neročito kod osoba starijih od 40 godina kako biste smanjili uticaj slobodnih radikala kojim ste svakodnevno izloženi (duvanski dim, zahađeni vazduh, lijekovi, hrana). Alfa-lipoinska kiselina će vam pomoći da usporite proces starenja i spriječite nastanak nekih ozbiljnih oboljenja, ali i da ubrzate oporavak organizma kad se razbolite.

 

ALPHALIPOIN Forte je dodatak ishrani koji sadrži 300mg alfa-lipoinske kiseline supstance sa snažnim antioksidantnim dejstvom, a možete ga kupiti u svim Anapharm apotekama kao i putem WEB SHOP-a.

Za sve dodatne informacije u vezi ovog proizvoda posvavjetujte se sa našim farmaceutima koji će vam otkriti sve što bi vas moglo zanimati.