Cimet – zbog čega trebate da ga konzumirate

Cimet – zbog čega trebate da ga konzumirate

Šta vam prvo padne na pamet kada vam neko spomene cimet? Čaj od cimeta? Neki dobar kolač? Ili možda neko dobro kuvano vino u zimskim danima, koje ćete zasladiti sa njim?

Pored svog prijatnog i egzotičnog mirisa, cimet je već dugi niz godina jedna od najzdravijih namirnica koju možete koristiti. Ukoliko niste znali, cimet nastaje iz malog drveta, pod imenom cimetovac i u obliku je štapića, a o njegovom značaju, pisalo se još i u Bibilji. Naime, vjeruje se da je upravo cimet, jedan od tri temeljna začina od kojih je Mojsije prema upustvima Boga, napravio ulje za pomazanje.

Cejlonski i kineski cimet, koji je pravi?

Iako se u većini prodavnica kod nas prodaje cimet, bitno je razlikovati koji je pravi, jer nema svaki cimet ljekovita svojstva. Onaj cimet koji vidite u marketima i koji možete kupiti po cijeni od 20 pfeninga, sve je samo ne pravi cimet!

Ukoliko okrenete pakovanje kesice i pogledate zemlju porijekla, vidjećete da potiče iz Indonezije. Ovaj cimet, iako možda naizgled identičan kao onaj cejlonski (pravi), osim fine arome nema apsolutno nikakvo svojstvo, čak može da vam naškodi.

Zbog čega je dobar cimet i zašto ga treba koristiti?

O benefitima cejlonskog cimeta bismo mogli satima da se raspišemo, ali smo ipak odlučili da ovu listu svedemo na 10 stvari:

  1. pomaže kod upala i infekcija
  2. uspješan u borbi protiv gljivica
  3. pomaže u regulisanju stresa
  4. poboljšava probavu
  5. reguliše količinu šećera u krvi
  6. pomaže u mršavljenju
  7. ublažava reumatske bolove
  8. poboljšava aktivnost mozga
  9. pozitivno utiče na loš holesterol
  10. uklanja loš zadah

Šta kažu istraživanja?

Prije nekoliko godina sprovedeno je istraživanje na Univerzitetu u Kopenhagenu u kojoj se jednoj grupi ljudi svako jutro prije doručka, davalo da uzimaju pola male kašike cimeta zajedno sa kašikom meda.

Rezultati su pokazali da je u  roku od samo 7 dana, veliki broj pacijenata, osjetio smanjenje problema povezanim sa artritisom, a nakon mjesec dana, velika većina njih bila je u stanju da hoda bez da osjeća bol.

Možda zvuči nevjerovatno ali…

Istraživanja koja su sprovedena na Američkom instititu za poljoprivredu, pokazala su da cimet pomaže u suzbijanju leukemije i širenju kancerogenih stanica!

Kako i gdje koristiti cimet?

Na našem tržištu, cimet možete pronaći u obliku praha, ali isto tako i kao štapić. Moguće je isto tako pronaći i kapsule od cimeta. U velikom broju azijskih zemalja, cimet se koristi zajedno sa voćnim salatama, umacima i kompotima, a posebno je dobar za kuvano vino tokom hladnih zimskih dana.

Gdje kupiti cejlonski cimet?

U našim apotekama nalazi se veliki broj proizvoda od cimeta. U pitanju je pravi cejlonski cimet koji vam dostavljamo na vašu adresu.

Bonus
Spomenuli smo vam već da cimet u mnogome pomaže u borbi protiv gljivičnih infekcija. To je iz razlog što ova bilkka sadrži dvije stvari; eugenol i cinamaldehid koje imaju snažan antigljivični učinak, a posebno je efikasan u borbi protiv popularne Ešerije koli.

Detoks napitak od cimeta

Četiri čašice vode stavite u posudu da prokuhaju dodajte osam štapića cimeta i kuhajte desetak minuta. Sklonite s vatre i pustite da cimet odstoji sat vremena, izvadite štapiće i povremeno tijekom dana popijte nekoliko gutljaja.

SAVJET PLUS: Nije samo cimet blagotvoran začin. Pogledajte kakve sve benefite ima kokosovo ulje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.