Dječije vaške i kako ih se riješiti?

Dječije vaške i kako ih se riješiti?

Dječije vaške možda ne predstavljaju veliki zdravstveni problem, ali ova neugodna mala stvorenja, često će vašem djetetu stvoriti smetnje i probleme. Vaške se obično javljaju u vrtićima i nižim razredima osnovne škole, gdje su ljudi obično u kolektivima, kao i zajedničkom upotrebom garderobe, poput kapa i šešira, a mogu se čak dobiti i naslanjanjem glave na naslone u autobusima. Ako se ne primijete na vrijeme, mogu jako brzo da se razmnože, a tada nastaje borba.

Da biste spriječili pojavu vaški i da biste znali kako da reagujete na njih ukoliko se pojave, kreirali smo ovaj mali vodič za borbu protiv vaški koji će vama i vašem djetetu pomoći da se izborite sa ovim neugodnim napastima.

Jeste li spremni?

Kako izgledaju vaške ili uši i koliko često se javljaju?

Vaške su sivkasto-smeđe boje i obično su veličine 1-3 mm. Hrane se krvlju koja se nalazi na tjemenu kose, a mogu da žive i do mjesec dana. Žive jedino na čovjeku, a posebno vole mjesta oko ušiju. Stoga i njihov drugi naziv uši.

Odrasla ženka u toku svog života, koji traje prosječno dva mjeseca, snese od 200 do 300 jajašaca – gnjida koje odlaže uz sam korijen kose, najčešće uz vrat i iza ušiju. Iz gnjide se vaška razmnoži za oko nedjelju dana, dvije nedjelje nakon toga postaje polno zrela i počinje da reprodukuje gnjide. Veće vaške su smeđe do crvenkaste boje, zbog toga se bolje vide u svijetloj kosi, a njihova bijela jajašca (gnjide) u tamnoj kosi.

Zanimljivo je da ih vaši kućni ljubimci ne mogu dobiti. Vjeruje se da između 2 i 8 posto školske djece kod nas ima vaške.

Koje simptome možemo očekivati kod oboljelih od vaški?

Najčešći i najpoznatiji, a vrlo često i jedini simptom je svrab. Ostali mogući simptomi su osipi, te povećanje limfnih čvorova iza uha ili na vratu. Može doći i do bakterijske infekcije kože tokom češanja.

Kako potvrditi dijagnozu?

Potvrda dijagnoze se postavlja pronalaženjem živih vaški. Mokru kosu treba dobro pročešljati češljem i pod povećalom tražiti žive uši.

Nalaženje jaja ne potvrđuje dijagnozu vaški. Živuća jaja su žuto-smeđe do smeđe boje, a tek izlegnuta jaja su bijela ili krem. Jaja udaljena više od nekoliko centimetara od vlasišta nisu živuća. Sličnost jaja i peruti se rasčlanuje odstranivanjem: perut se lagano odstranjuje pomoću češlja, a jaja su slijepljena sa kosom.

Dječije vaške

Kako se rješiti vaški na glavi?

Ako se u porodici ili kolektivu (dečji vrtić, škola) otkrije da neko ima vaške, preporučuje se tretman kod svih članova porodice ili kolektiva i to istovremeno. Naime, ako pri pregledu promakne ijedna vašljiva glava, što se može dogoditi ako je neko tek nedavno infestiran vaškama pa ih ima malo, postoji opasnost da se sa te osobe paraziti ponovo rašire na druge.

Zbog toga je potrebno tretirati mjesto odmah.

Kod većih infestacija vaškama preporučuje se i šišanje, jer je sa kraće kose mnogo lakše ukloniti vaške i gnjide. Pogotovo se preporučuje šišanje duge plave kose jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive.

Šišanje

U situacijama kada se vaške namnože jedini lijek je šišanje, jer ih je sa kraće kose mnogo lakše ukloniti. Pogotovo se preporučuje skraćivanje duge plave kose, jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive.

Kosu treba pregledati 2 do 3 dana poslije drugog tretmana. Ako se nađu još žive uši, tretman treba ponoviti, ali s drugim preparatom.

Postoji li prevencija ušiju?

Najbolja prevencija protiv vaški je rano otkrivanje gnjida. Redovno pregledajte sve članove porodice i

gumica za kosu protiv vaški i gnjida.

Operite vašu posteljinu u vrućoj vodi. Operite i peškire, češljeve, četke i ostale stvari koje su dolazile u kontakt sa kosom. Takođe operite i sve plišane igračke, ili ih stavite da stoje u torbi oko dvije nedelje. Preporučujemo vam da dobro usisate djelove namještaja na koje se dijete naslanjalo, kao i tepihe i dječija auto sjedišta.

I to bi bilo to. Osnovne stvari koje treba da znate vezano za vaške. Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da se bolje nosite sa ovim dosadnim stvorenjima.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, naši farmaceuti stoje vam na raspolaganju.

P.S. Znači , da ne dođe do vaški, gumica je super rješenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.