Kako se riješiti celulita? (Provjereni savjeti i preporuke)

Kako se riješiti celulita? (Provjereni savjeti i preporuke)

U ovom tekstu pokazaćemo ti kako se riješiti celulita, te kako jednom zauvijek pobjediti ove ružne naslage koje toliko ne volimo. Samo da znaš, ovo nije još jedan od onih tekstova koji te neće naučiti ništa. Nema smisla pisati, a ni čitati takve tekstove, zar ne? Ovdje govorimo o stvarima koje zaista rade i koje su se pokazale djelotvorne kod velikog broja žena, a te savjete hoćemo da podijelimo ovdje sa tobom sada.

Idemo redom.

Šta je celulit?

Najkraće rečeno, celulit čine naslage masnog tkiva koje se nakupljaju na tijelu, najčešće na nogama i guzi, ali nerijetko i na bokovima, trbuhu i rukama. Ako govorimo preciznije, celulit predstavlja nagomilavanje masnoća i raznih vrsta toksina koji dovode do slabljenja vezivnog tkiva koje povezuje kožu sa mišićima, što nakon nekog vremena dovodi do stvaranje nabora na koži, tj. one ružne “narandžine kore”

celulit narandžina kora

Ovo je bez ikakve dileme jedan od najvećih estetskih problema sa kojima se suočava gotovo svaka žena, a prema istraživanjima čak 90% žena na svijetu, u jednom trenutku svog života, imalo je problem sa celulitom, što dovoljno govori o njegovoj zastupljenosti. Možda će ludo zvučati, ali celulit se nekad smatrao simbolom bogatstva jer je bio karakterističan za žene koje uživaju u kvalitetnoj hrani i ništa ne moraju raditi.

Eh ta dobra vremena.

Ali nama ženama danas, celulit je jedan od najvećih neprijatelja. On je znak nedostatka fizičke aktivnosti i brige o sebi.

Kako bismo ti pomogli da se izboriš sa ovim problemom, prije svega je bitno da znaš neke od osnovnih stvari koje utiču na stvaranje celulita, kako bi bolje mogla da reaguješ na njegovu pojavu.

Zašto se celulit pojavljuje više kod žena nego kod muškaraca?

Ono što je opšte primijetno je da se celulit u mnogo većem procentu pojavljuje kod žena nego kod muškaraca. Jesi li ikada vidjela muškarca sa celulitom? Možda jesi, ali oni su dosta rijetka pojava, zar ne?

Postoje dva osnovna razloga zbog kojih se ovo dešava.

1. Hormonalne promjene

One oslabljuju vezivna tkiva oko stanica masti i negativno utiču na strukture koje održavaju elastičnost kože. Ove se promjene događaju kod žena u periodu 25-35 godina kad estrogen kod žena prirodno opada. Tada se događa slabljenje receptora u krvnim žilama u području butina i guze, a manjak cirkulacije povezan sa manjim dotokom hrane u ta područja, dovodi do slabljenja proizvodnje kolagena i slabljenja kvalitete kože i vezivnih tkiva.

2. Menstrualni ciklus

Još jedan od faktora koji igra važnu ulogu u nakupljanju celulita, jer žensko tijelo prije nego što nastupe oni dani u mjesecu, počne da ispušta enzim koji razbija stanice kolagena, što dovodi do stvaranja opet one dosadne narandžine kore. Žene i prirodno nakupljaju više masnoće od muškaraca,  zbog čega i imaju svoje karakteristične obline, ali iz istog razloga stvaraju i više celulita.

Kako idu godine.  žensko tijelo postaje sve podložnije ovoj pojavi jer koža starenjem gubi elastičnost, pa celulit postaje sve izraženiji. Ali osim uticaja hormona i starenja, celulit može biti posljedica načina života i loših navika. Prekomjerna težina i loša prehrana, sasvim sigurno će na duge staze dovesti do stvaranja celulita, posebno kada se kombinuje sa manjkom kretanja i smanjenom fizičkom aktivnošću.  Ništa ne uništava naše tijelo kao loše životne navike. Celulit nastaje i zbog pušenja, konzumiranja alkohola i ostalih vrsta opijata, ali i kao posljedica stresa i dehidracije.

Stoga, u nastavku ovog teksta, donosimo ti četiri isprobane metode, koje će sasvim sigurno biti tvoj veliki saveznik i pomoć u borbi sa celulitom. Četiri savjeta, koje su se svaki na svoj način, pokazali efikasni. Naravno, ono što moramo napomenuti je da sa svakim od njih moraš biti istrajna. Ništa ne daje rezultate preko noći, a posebno ne ovako kompleksne kada je u pitanju skidanje naslaga masnog tkiva. Budi uporna i ne odustaj. Možda ti fali još samo malo da riješiš ovaj problem.

kako se riješiti celulita
Credits: LipoTherapeia

4 načina kako ukloniti celulit

1. Vježbaj

Sport je prirodni neprijatelj oslabljenog vezivnog tkiva. On utiče na jačanje mišića, poboljšava prokrvljenost i spriječava skladištenje vode u tkivu.  Vježbanjem se isto tako i ubrzava metabolizam što omogućava prirodno uklanjanje toksina iz organizma. Da bismo se riješili celulita, bitno je da vježbe koje radimo, usmjerimo na kritični dio oko kojih se stvaraju naslage, a ne samo radimo bilo kakve vježbe, koje ne pogađaju ove dijelove tijela. Preporučuje se trčanje ili vožnja biciklom. Neka vam fokus budu kardio vježbe i trening koji će vas dobro preznojiti.

Pokušaj smanjiti stres

Fizička aktivnost može sigurno uticati i na smanjene stresa, koji je isto tako jedan od faktora koji dovodi do smanjenja lučenja hormona rasta koji je odgovoran za smanjenje masnog tkiva, a samim time i celulita.

2. Hrani se zdravo

Najbitniji faktor u borbi protiv celulita je dobra i kvalitetna ishrana. Ishrana je pola zdravlja i ne radi se ovdje samo o celulitu. Ti si ono što jedeš, zapamti to. Vodi računa šta unosiš u sebe i kako se hraniš, a tvoje tijelo će ti to sasvim sigurno vratiti.

Ispod se nalazi nekoliko stvari o kojima bi trebala da vodiš računa kada je prehrana u pitanju:

  • jedi puno povrća i voća (unos vitamina i minerala je ključan za zdrav izgled kože, ispravno funkcionisanje organizma i detoksifikaciju).
  • smanji unos soli (kako bi spriječila zadržavanje vode u organizmu, smanji unos soli i izbjegavaj hranu s njenom većom koncentracijom).
  • povećaj unos vode (ono što nikako ne trebaš zanemariti je unos tekućine. On ne bi trebao biti manji od 2 litre dnevno. Voda je zaslužna za čišćenje organizma od otrova, kao i za svježinu i mekoću kože.)
  • smanji unos slatkiša i gaziranih pića (Kod borbe s celulitom svakako izbjegavaj gazirane sokove, a kafu ograniči na maksimalno jednu šolju dnevno).
  • koristi Omega 3 masne kiseline (uzimanje omega-3 masnih kiselina dovodi do proizvodnje kolagena i smanjenja upalnih procesa u organizmu, što značajno može pomoći u smanjenju celulita).

Ovo su sve sitnice koje se lako uvode u svakodnevni život, a imaju značajan učinak.

3. Koristi Elancyl Slim Design

ELANCYL SLIM DESIGN 200ml

Bez dileme, jedan od najboljih preparata u borbi protiv celulita. Elancy Slim Desing prozivod djeluje u srcu strukture celulita, te utiče na ispravljanje nepravilnosti i neravnina na koži, a izdvaja se njegov trodimenzionalni pristup prema strukturi celulita. Po prvi puta sadrži jedinstveni sastojak biljnog porijekla, salaciju, koja direktno spriječava otvrdnjavanje tkiva, jednog od glavnog uzročnika nastanka narandžine kore.

4. Isprobaj maderoterapiju

Maderoterapija predstavlja poseban oblik masaže razvijen u Kolumbiji, za čije izvođene se koriste specijalni masažeri napravljeni isključivo od prirodnog materijala, tj.  drveta (madera – drvo na španskom). Iako se uglavnom žene odluče za ovu masažu da bi se rješile celulita, ona je korisna i kod bolova u leđima i generalno za detoks organizma.

Ono što ova masaža, koju nazivaju masaža okalgijama radi, je da stimulaciše limfni sistem, koji je zadužen je za izbacivanje toksina iz našeg tela. Onda kada je zbog loših životnih navika, loše ishrane i nedovoljno kretanja ustajao i kada se limfa u njemu ne pokreće, toskini ostaju zarobljeni u njemu i on ne radi svoj posao. Već nekoliko puta u ovom tekstu, pročitala si riječ toksini, a nikako da ti konkretno objasnimo na šta ovdje mislimo. E pa, kad kažemo toksini, mislimo na sve viškove koje smo na ovaj ili onaj način uneli u organizam, ne samo na neke očigledno štetne i opasne materije. I višak masti, i višak šećera i višak aditiva iz hrane takođe ostaju zarobljeni u našem telu i zajedno stvaraju masne naslage koje liče na pomorandžinu koru, odnosno na celulit.

Zato je stimulacija limfnog sistema izuzetno važan korak kada pokušavamo da se rješimo ovog kozmetičkog košmara, a anticelulit masaža oklagijama ima upravo tu ulogu  – ravnomjernim, ritmičnim pokretima stimuliše protok limfe i radi se svojevrsna limfna drenaža. Time se ujedno aktivira metabolizam i organizam počinje da brže radi sam na izbacivanju masnih naslaga, toksina pa i celulita. Na ovom linku se nalazi naša preporuka za odličnu maderoterapiju u Banjaluci.

I to bi bilo to što se tiče teme kako se riješiti celulita. Ukoliko imaš bilo kakvih dodatnih pitanja, piši nam. Posebno ako si probala neke od ovih savjeta ili imaš neke nove savjete koji su ti se pokazali učinkoviti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.