Kako spriječiti gljivične infekcije?!

Kako spriječiti gljivične infekcije?!

Spriječite gljivičnu infekciju uz nekoliko praktičnih savjeta

 

Pojava gljivica može uticati na vas, kako psihički tako i emocionalno. Evo nekoliko praktičnih rješenja koja Vam mogu pomoći da izliječite, ali i spriječite neprijatnu gljivičnu infekciju.

1. Nosite prirodnu tkaninu

Gljivice iziskuju vlažnost za svoj razvoj. Ako se odlučite za sintetički donji veš ili odjeću, vaše tijelo će zbog vještačkog materijala biti toplo i vlažno. Ovo bi bio veoma povoljan scenario za razvoj gljivica. Ukoliko želite da spriječite ili izliječite gljivičnu infekciju, nosite pamučnu odjeću koja će Vašem tijelu omogućiti da diše i pomoći nestanku vlage. Takođe, izbjegavajte da nosite uske farmerke ili helanke jer one povećavaju temperaturu tijela i nivo vlažnosti.

2. Neka vam higijena bude prioritet

Veoma je važno da održavate higijenu u cilju sprečavanja i izlječenja gljivične infekcije. Treba redovno da mijenjate posteljinu i da uvijek nosite čist donji veš. Takođe, treba da se brišete od napred ka pozadi, dok koristite toalet papir, kako biste spriječili širenje gljivica. Većina žena uglavnom dobija gljivice za vrijeme menstrualnog ciklusa, zato vodite računa da promijenite tampon ili uložak na svaka 4 sata.

3. Izbjegavajte odnose

Ukoliko imate gljivičnu infekciju, preporučuje se da izbjegavate odnose sa partnerom neko vrijeme. U suprotnom, možete zaraziti partnera i stvoriti neprijatan osjećaj među vama. Takođe, ukoliko imate odnose sa partnerom dok imate infekciju, vodite računa da partner koristi kondom.

4. Izbjegavajte mirise

Ukoliko koristite neki miris ili mirisni materijal u području vaginalne regije možete pogoršati problem. Izbjegavajte korištenje mirisnih sapuna. Čak i mirisni tamponi mogu da izazovu narušavanje pH ravnoteže vagine.

5. Pazite na ishranu

Postoji veliki broj namirnica koje su poznate po tome da su hrana za gljivice. Stvari poput šećera i prerađenih namirnica će vjerovatno samo doprinijeti vašem problemu. Zato pokušajte da izbjegavate takvu hranu ukoliko već imate gljivičnu infekciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.