Kako zaštiti ruke zimi? – 4 savjeta koji će vas spasiti

Kako zaštiti ruke zimi? – 4 savjeta koji će vas spasiti

Kažu da su oči ogledalo duše, ali i da ako želite znati koliko žena ima godina, pogledate njene ruke, jer su one te koje pokazuju koliko ona brine o sebi. Uprkos cijelom nizu zahvata za podmlađivanje lica i tijela, ruke nekako uvijek ostaju u pozadini.

Razmislite samo koliko ste novca potrošili na razne kreme za lice, a koliko na njegu ruku. Mnogo više, zar ne?

Kako zaštiti ruke zimi? – 4 savjeta

U zimskom periodu, naše ruke su najizloženije problemima, jer kombinacija hladnog, vjetrovitog zimskog vremena i zatvorenih, zagrijanih prostorija sa najčešće suhim vazduhom, oštećuje našu kožu, pa tako i naše ruke.

Ali ne samo zimi!

Ruke su svakodnevno izložene raznim faktorima koji dovode do toga da vremenom one počnu da izgledaju staro i umorno.  Pranje suđa, veša, UV zračenje, pa čak i samo pranje ruku sapunom, šteti našim rukama. Možda to ne vidite sada, jer ste mlade, ali ruke pamte. Pamte “sav stres” koji ste im nanijeli tokom godina, te kada ih jednom dovedete u fazu da su umorne i ispucale, teško je vratiti se nazad.

Zimi, naša koža treba da se izbori sa ekstremnim spoljašnjim uslovima, a kako će u tome uspjeti prije svega zavisi od kožne barijere, koju prirodno čine voda, lipidi i ulja. Međutim, ta kožna barijera nije ista kod svih ljudi i tu nastaje problem.

Mnogi imaju osjetljivije gornje slojeve kožnog tkiva, pa je dodatna pažnja i njega neophodna.

Stoga želimo da vam kroz ova četiri savjeta, pomognemo da sačuvate zdravlje i ljepotu vaših ruku. Svaki od njih uradiće svoj mali dio, a kombinacijom sva četiri, uradićete veliki korak ka savršenstvu vaših ruku.

ČIŠČENJE RUKU: U zimskim uslovima preporuka je da se koriste blaga sredstva sa sastojcima koji će raditi na regeneraciji i očuvanju vaše kože, jer tvrdi sapuni mogu da budu grubi i oštete ph balans kože, odnosno regulaciju protoka vode i elektrolita. Jedan od tih je Aderma dermatološki sindet, koji se do sada odlično pokazao. On nježno čisti osjetljivu kožu, ne sisušuje, poštuje ravnotežu hidrolipidnog filma i pH kože. Koristi se za svakodnevnu higijenu osjetljive i reaktivne kože djece i odraslih.

 Aderma dermatološki sindet

PRANJE: Ruke, normalno, treba prati, ali ne opsesivno „svakih pet minuta”. Vrela voda nije neophodna, osim u slučaju jake zaprljanosti, jer dodatno isušuje kožu. Prilikom pranja ruku, pažnju treba posvetiti dlanovima, dok je za nadlanice dovoljno malo pjene i nježnog trljanja. Poslije pranja treba pažljivo osušiti ruke, najbolje tapkanjem mekim peširom i odmah nanijeti kremu.

KREME: A kad smo već kod krema, voditi računa da koristite kreme, čija je funkcija da kožu hidriraju i zaštite od gubitka vlage. Jedan od tih je Avene krema za ruke sa COLD kremom.

Ako je koža ruku dehidrirala, treba nanositi gelove koji vraćaju izgubljenu vlagu i dugo ih utrljavati u kožu.

Dermatolozi savjetuju da se krema za ruke nanosi na kožu prije nego što se jave prvi simptomi suhe ili ispucale kože. Takođe, smatra se da u zimskim mjesecima nije dovoljno da se ruke namažu kremom samo jednom dnevno, već ih treba mazati češće, najbolje poslije svakog pranja ruku, čime se postiže da vlaga ostane u gornjim slojevima kože.

RUKAVICE: Zaštita za ruke u vidu rukavica je neophodna u toku zimskih mjeseci. Rukavice mogu da budu od pamuka, ili vune, sa jednim ili svim prstima. One ne samo da štite kožu ruku, nego su i lijep modni detalj. Takođe, u radu sa različitim hemikalijama treba koristiti zaštitne rukavice, kako gumene tako i one tanke, tzv. hirurške rukavice.

……………………….

I to bi bilo to. Četiri savjete za koja vjerujemo da će sigurno pomoći u zaštiti vaših ruku. Četiri savjeta koja nisu skupa, a ni komplikovana, a učiniće mnogo za vaše ruke.

Za sva dodatna pitanja i preporuke oko krema ili losiona za čišćenje, slobodno nam pišite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.