Koliko često treba ići kod doktora?

Koliko često treba ići kod doktora?

Koliko god bili svjesni da nam je naše zdravlje najbitnija stvar koju imamo, često to zaboravljamo. Često zdravlje uzimamo zdravo za gotovo. Kao nešto sasvim normalno. Sve dok nam se nešto ne desi. Dok se ne nađemo u problemu kada sve što poželimo je da budemo bolje.

Zbog toga je jako važno kontrolisati svoje zdravlje na vrijeme kroz preventivne preglede, jer su oni najbolji način sprječavanja širenja bolesti.

Bolje spriječiti, nego liječiti, zar ne? 🙂

Svako jednom godišnje treba uraditi sistematski pregled koji obuhvata nekoliko osnovnih testova koji otklanjaju sumnju na rak. Obavezno. Bez izuzetka. Svi vi koji ovo čitate.

Treba uraditi i analizu krvi da bi se provjerio nivo gvožđa i funkcija tiroidne žljezde. Ako neko ima genetsku predispoziciju za kardiovaskularne bolesti, ako puši, ima dijabetes ili visok pritisak, ljekar će predložiti da se uradi i EKG.

Žene jednom godišnje treba da urade PAPA test kako bi se na vrijeme uočile eventualne promjene na grliću materice i da bi se spriječila pojava karcinoma. Muškarci treba jednom mjesečno sami da pregledaju testise zbog prevencije raka prostate, a nakon 50. godine trebalo bi jednom godišnje da idu i na preglede debelog crijeva. I muškarci i žene na svakih 10 godina, treba da urade revakcinaciju na tetanus.

Ali, kako starimo, naš organizam se mijenja, te se javljaju i novi problemi kojima bismo trebali posvetiti pažnju.

Kad ići na preglede?

Od 20. godine

U ovom periodu najbolje bi bilo prekontrolisati nivo holesterola u krvi. Ako je normalan, treba ga provjeriti za tri godine. Jednom godišnje ići kod zubara. Ako neko ima problema s vidom, neka se obrati očnom ljekaru. Kod žena, bilo bi isto tako požljno jednom mjesečno da pregledaju dojke, kako se ne bi pojavile kvržice na njima.

Od 30. godine

Treba provjeriti nivo lipida u krvi, jer je povećana količina masnoća glavni uzrok nastanka arterioskleroze, koja dovodi do srčanih oboljenja. Ako je rezultat normalan, uraditi kontrolu za godinu dana. Kod žena, bilo bi dobro da nastave sa samopregledom dojki.

Oko 35. godine treba razmišljati i o kostima, što podrazumijeva povećan unos kalcijuma i vježbanje. Bavite se sportom. Šetajte. Jako mršavim ženama savjetuje se test gustine kostiju.

Od 40. godine

Na preglede kod očnog ljekara treba ići na svake dvije godine. Nakon 45. godine, obavezno uraditi detaljan pregled na glaukom. Krvni pritisak kontroliše se svake godine. Ukoliko je nekome nivo holesterola i dalje normalan, treba da ga provjerava na svakih pet godina.

Žene bi trebalo jednom godišnje da idu na mamografski pregled dojki.

Od 50. godine

Kad uđetete u 50-te, potrebno je uraditi kompletan sistematski pregled i vakcinisati se protiv gripa. Žene jednom godišnje treba da idu na mamografiju. Obavezno. Na svaka tri mjeseca, bilo bi dobro provjeriti i nivo šećera u krvi. Jednom godišnje treba uraditi i EKG.

Za kraj

Ovo su bili samo neki od osnovnih stvari koje biste trebali kontrolisati zavisno od vašeg životnog doba. Ukoliko osjetite da imate bilo kakav problem, otiđite kod doktora.

Nemojte dopustiti da se nađete u poziciji kada je već kasno.

P.S. Jedna od odličnih stvari koje možete koristiti u svojoj prehrani, je Arganovo ulje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.