Moć prirode – 6 VRSTA PRIRODNIH ULJA KAO LIJEK

Moć prirode – 6 VRSTA PRIRODNIH ULJA KAO LIJEK

Iako je zavladao trend upotrebe gotovih preparata koji sadrže prerađena prirodna ulja, kao i istinsko vjerovanje u njihov kvalitet upravo zbog toga što su u sastojcima navedena neka od ovih ulja, zapravo se pravi ogromna greška. Prirodna ulja su lijek i ono što nam je priroda podarila trebamo objeručke prigrliti i uvesti u svakodnevnu upotrebu. U širokom spektru prirodnih ulja, njihovi benefiti i ljekovita svojstva su neizmjerni. Naročito su značajna u proizvodnji kozmetičkih preparata, medikamentima, te zdravoj ishrani. Ipak, svojstva prirodnih ulja su mnogo jača kada se neposredno primjenjuju u onim slučajevima za koje su namijenjena.

Od velikog broja raznovrsnih ulja, navešćemo benefite 6 vrsta prirodnih ulja koja su vam na dohvat ruke, a neka od njih se možda čak i nalaze u vašem plakaru, ostavi, frižideru.

1. Bućino ulje (ulje sjemenke bundeve)

Njam, njam! Bućino ulje, odnosno, ulje sjemenke bundeve je od neizmjernog značaja za zdravlje ljudi. Obiluje bjelančevinama, ugljenohidratima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima grupe B, C i E, te obiluje magnezijumom, cinkom i omega 3 masnim kiselinama. Malo je?
Njegova upotreba, prije svega, je preporučljiva za muškarce jer pozitivno utiče na prostatu, pa tako u zemljama koje su bogate bundevama i u kojima je bućino ulje sastavni dio svakodnevne ishrane gotovo da nema bolesti prostate (Turska, Bugarska, Ukrajina). Ima pozitivne efekte na vid i koncentraciju, što je naročito važno za učenje. Zatim, pospješuje imunitet, smanjuje holesterol u krvi, te poziivno utiče na plodnost. Izuzetno je ugodno ukusa i mirisa, pa se često koristi u ishrani kao „delikatesno ulje“.

2. Nevenovo ulje

Nevenovo ulje ili „ulje kože“ u Evropu je stiglo još iz starog Egipta tretirano kao ulje sa čudnovatim svojstvima. Na sam pomen, ono se odmah dovodi u vezu sa kožom i to ne bez razloga. Ovo ulje, ugodnog mirisa, gotovo da pomaže u svim vrstama problema sa kožom. Liječi akne, bradavice, ekceme, čireve i psorijaze, pomaže u zacjelivanju rana, smanjuje mogućnost ostanka ožiljaka nakon povreda, suzbija osipe i razne kožne infekcije. Zbog svega navedenog, sasvim je jasno zašto je jedan od glavnih sastojaka preparata za kožu. Nevenovo ulje se zbog ugodnog mirisa i benefita koje ima za kožu, često koristi prilikom masaža.
Međutim, bilo bi pogrešno ne spomenuti i druge brojne koristi ove bogate biljke:
– smanjuje grčeve;
– pospješuje znojenje i lučenje mokraće;
– liječi bolesti živaca;
– reguliše mjesečni ciklus kod žena.

3. Maslinovo ulje

Staro dobro maslinovo ulje se koristi u ishrani, kao sastojak kozmetičkih proizvoda, ali i kao prirodni lijek sa mnogo benefita. U ishrani se najčešće koristi kao dodatak raznim salatama. Ovo ulje je po strukturi gusto, pa se slabije upija u kožu, te se zbog toga i specifičnog mirisa rijetko neposredno koristi u aromaterapijskim tretmanima. Odlično je za suhu i oštećenu kožu, sprječava nastanak strija i smanjuje osip i svrbež, te se koristi kod reumatskih tegoba. Pored toga, obogaćeno je vitaminom E, a navodimo još nekoliko benefita maslinovog ulja:
– ima antioksidantsko dejstvo i smanjuje rizik od nastanka raka, naročito debelog crijeva;
– reguliše apetit i pomaže u mršavljenju;
– ublažava simptome artritisa;
– reguliše probavu i zatvor;
– smanjuje holesterol;
– hrani i jača kožu, kosu i nokte.

4. Ricinusovo ulje

Još jedno ulje jako korisno za kožu, ali sa kojim treba biti oprezan pri upotrebi upravo zbog njegove moći da pospješuje rast dlaka. Upravo zbog toga, ricinusovo ulje je najpoznatije kao ulje od neizmjerne koristi za kosu. Ono se može koristiti kao prirodni regenerator nakon pranja kose, ali ukoliko je kosa sklona brzom mašnjenu, tada se nanosi prije pranja. Preporučuje se masaža vlasišta uz upotrebu ricinusovog ulja, što dokazano pospješuje rast kose čak i na mjestima na kojima kosa ranije nije rasla. Poboljšava njen kvalitet i daje joj sjaj i nježnost. Koristi se i kao prirodno sredstvo za uklanjanje peruti. Takođe, ovo ulje pospješuje rast i kvalitet obrva, trepavica i noktiju.

5. Kokosovo ulje

Miriše na ljeto! Pored široke upotrebe u kozmetičke svrhe, zbog brojnih povoljnih dejstava koje ima na kožu i kosu, kokosovo ulje se koristi i u ishrani. Čvrste teksture, tek na višoj temperaturi kokosova mast se pretvara u ulje. Kroz brojna israživanja došlo se do rezulata da redovna upotreba ovog ulja pospješuje libido, utiče na smanjenje kardiovaskularnih bolesti, povećava potrošnju energije i pomaže u sagorijevanju masti. To je i jedan od razloga zašto u većini programa za mršavljenje i u zdravim jelovnicima, kokosovo ulje biva preporučeno za pripremu namirnica. Ima moć da ubija bakterije i suzbija infekcije. Takođe, može biti veoma korisno ženama prilikom skidanja šminke, čak i one vodootporne koju je gotovo nemoguće sinuti sa lica bez vidljivih tragova.
Ono što je zanimljivo, a što mnogi ne znaju, jeste da je redovnim mućkanjem kokosovog ulja u ustima moguće izbijeliti zube i zaštititi zdravlje desni. Uvjerite se i sami!

6. Bademovo ulje

Drage dame, ovo ulje je ima čarobne moći! Koža naprosto obožava bademovo ulje. Pored toga što je ova voćka prepuna vitamina E i bitan je izvor vitamina B, njeni sastojci su i magnezijum, bakar, mangan, kalcijum, kalijum. Svi ovi sastojci hrane kožu, čine ju elastičnijom i izjednačavaju ten. Ne samo da sprečava nastanak bora, već smanjuje i postojeće. U kombinaciji sa medom, preporučuje se za smanjenje podočnjaka i njihovo posvjetljivanje. Preporučljivo je za svakodnevnu upotrebu jer ne začepljuje pore. Takođe, ovo ulje je na vrhu liste preporuka protiv sprečavanja nastanka strija i njihovog smanjenja. Bademovo ulje je čest sastojak u kozmetičkim preparatima. Zbog svog opuštajućeg mirisa čest je sastojak i u parfemskoj proizvodnji. Odlično je za njegu cijelog tijela, uključujući i kosu. Ono jača dlaku, sprečava opadanje i lomljenje kose, te hrani kosu čineći ju mekom i zdravom. Ukoliko imate problema sa peruti, preporučuje se masaža tjemena utrljavanjem bademovog ulja.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli da uočite moć prirodnih ulja i da smo uticali na to da ih uvedete u svoju svakodnevnu upotrebu. Budite zdravi, lijepi i njegovani uz pomoć kvalitetnih prirodnih ulja i njihovih čudnovatih sastojaka.
Bogatu ponudu prirodnih ulja možete pogledati u našim apotekama ili na našem online shop-u.

Tekst pisala: Aleksandra Egić

Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, predlažemo da počitate i tekst Cimet – zbog čega treba da ga konzumirate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.