Mr ph. Boris Bojić: Sezona alergija je uveliko počela

Mr ph. Boris Bojić: Sezona alergija je uveliko počela

Svi koji muku muče sa alergijama znaju da je njihova sezona uveliko počela, a to nas je ponukalo da mr ph. Borisu Bojiću postavimo nekoliko pitanja na ovu temu i dobijemo informacije koje će vam, ako imate problema sa alergijama, sigurno biti od pomoći.

S obzirom na to da je ove godine proljeće prilično zakasnilo, može li se to reći i za sezonu alergija? Kog uzrasta su najčešće pacijenti koji se javljaju sa prvim simptomima? 

Možemo reći da je sezona alergija već uveliko počela. Počeo je period cvijetanja, s toga već postoji veća količina polena i alergena u vazduhu, a samim tim povećan je i broj pacijenata koji se javljaju sa problemom alergija. U odnosu na zimski period svakako imamo više pacijenata koji traže nešto od OTC lijekova, dodataka ishrani ili medicinskih sredstava koji bi im olakšali simptome. Što se tiče uzrasta javljaju se pacijenti svih dobnih uzrasta, ali ipak najčešće, osobe koje su već imale problematiku  alergijom. U ovom periodu često se javljaju i osobe koje nemaju još simptome i uzimaju dodatke ishrani koji se koriste za pripremu imuniteta i olakšavanje simptoma alergije ukoliko dođe do njenog nastanka.

Da li se u posljednjih nekoliko godina povećao broj djece koja pate od alergija i kod kojih se simptomi javljaju prvi put? 

Nažalost u proteklih nekoliko godina zabilježen je porast javljanja alergije kod kod djece, pa tako da ni početak ove sezone nije izuzetak.  Postoje i pacijenti koji se prvi put  javljaju sa simptomima alergije ali kao što sam već napomenuo ništa pretjerano i drastično ne razlikuje ovu godinu od svih prethodnih, jer alergije su zaista česta problematika u svim dobnim uzrastima u ovom periodu godine.

Da li je prisutna nestašica preparata protiv alergije, ima li razloga za brigu? 

Što se tiče lijekova koji se koriste za ublažavanje simptoma alergije, tačnije antihistaminika njih zasad ima dovoljno. Postoje defekture, odnosno nestašica, određenih, pojedinačnih lijekova, međutim prema informacijama kojima mi raspolažemo, očekuje se uvoz dovoljne količine i tih lijekova.

Kakvo je stanje na svjetskom tržištu?

Odlično je i olakšica je što postoje proizvođači iz okruženja i domaći proizvođači koji proizvode lijekove iz grupe antihistaminika, a to su lijekovi koji se ustvari najčešće koriste za olakšavanje simptoma alergija, tako da nema razloga za brigu. Trenutno, ne postoje najave ili informacije da će biti bilo kakva nestašica lijekova.

Da li je sezona alergija ove godine stigla nešto ranije, uprkos hladnom vremenu? 

Alergije svake godine dolaze sa pojavom prvog polena u vazduhu koji udišemo. Za naše kontinentalno područje je karakteristično da je to period kasne zime i ranog proljeća, a to je upravo ovaj period sada. Postoje polenski kalendari koje možemo upotrijebiti da provjerimo kad počinje cvijetanje biljne vrste koja sadrži polen koji je alergen i na taj način u određenoj mjeri, određenim postupcima izbjeći izlaganje alergenima ili  se na vrijeme zaštititi na neki od načina koji postoje – u apoteci su to najčešće sprejevi za nos ili kapi za nos, koji fizički mogu da spriječe uticaj alergena na sluznicu.

Možemo li lijekove protiv simptoma alergije dobiti i bez ljekarskog recepta?

Postoji određeni broj OTC lijekova, a to su lijekovi koji se mogu dobiti bez ljekarskog recept i njih farmaceut uz prethodnu procjenu simptoma može izdati pacijentu. Zatim postoje dodaci prehrani koji se mogu preporučiti kao suportivna mjera za ublažavanje nastanka simptoma alergije, kao i medicinska sredstva u obliku sprejeva. Svakako prije svake kupovine bilo kog preparata potrebna je prethodna konsultacija sa stručnjakom i sa farmaceutom u apoteci.

Koja je razlika između siptoma alergije i simptoma prehlade i koliko često pacijenti miješaju simptome? 

Vrlo često se desi da pacijenti miješaju simptome prehlade sa simptomima alergije pogotovo ukoliko se alergija javlja prvi put. Farmaceuti uvijek vrše procjenu simptoma pacijenta prije izdavanja bilo kakvog preparata iz apoteke kako bi se pacijentima uvijek preporučio ispravan preparat. Ukoliko se na osnovu usmenog izlaganja pacijenta o simptomima ne može procjeniti sa sigurnošću šta bi pacijent trebao da koristi, on se upućuje porodičnom ljekaru na detaljniji pregled.

Da li će i cijene medikamenata pratiti aktuelna poskupljenja kojima svjedočimo? 

Nažalost, situacija je takva da danas sve što postoji na tržištu ima određen rast cijena. Međutim, u farmaceutskom sektoru govorimo o manjem poskupljenju samo nekih određenih preparata, a moram takođe  napomenuti da je pojedinim lijekovima i smanjena cijena, pa nema prevelikih odstupanja od prethodnih perioda. Ono što se može primjetiti jeste veća učestalost rasta cijena kod dodataka ishrani i medicinskim sredstvima. Ali i tu govorimo samo o pojedinačnim slučajevima.