Novembar – muško zdravlje u fokusu

Novembar – muško zdravlje u fokusu

Mjesec novembar je posvećen prevenciji nastanka karcinoma prostate i testisa s toga je jako važno naglasiti važnost ranog prepoznavanja simptoma i preventivnih pregleda za rak prostate i testisa.

Fondacija “Movember” (”moustache” – brkovi i “november”; dvije riječi spretno spojene u jednu) nastala 2003. godine je globalna zajednica čiji je cilj skretanje pažnje na važnost borbe protiv raka prostate i testisa te posljedično duševnih oboljenja koja potencijalno vode samoubistvima. Od 2003. godine do danas 5 miliona ljudi svojim entuzijazmom pruža podršku oboljelima. Njihov angažman mijenja živote mnogih muškaraca i ide u smjeru da do 2030. se smanji broj prijevremeno umrlih muškaraca za 25 %. Rak prostate je drugi vodeći uzrok smrtnosti u muškaraca uzrokovan pojavom raka.

Šta je prostata?

Prostata je žlijezda koja je dio muškog reproduktivnog sistema a nalazi se između mokraćnog mjehura i rektuma. Glavna uloga prostate je produkcija sjemene tečnosti koja nosi spermije tokom muškog orgazma.

Oboljenja prostate?

Prostata je organ koji u određenim godinama počinje da se uvećava. Taj rast može biti benigni ili dobroćudni (poznatiji kao benigna hiperplazija prostate – u nastavku skraćeno BPH) i maligni ili zloćudni (rak prostate). Bitno je da se napomene da BPH nije povezana sa rakom prostate. Rak prostate često na početku ne izaziva nikakve simptome, a kada se jave mogu biti slični sa onima koji se javljaju kod BPH s toga ukoliko imate urološke probleme potrebno je da konsultujete stručnjaka.

Da li je beningna hiperplazija prostate bolest?

BPH – beningna hiperplazija prostate je stanje povećanja žljezdanog tkiva prostate koje se javlja kod skoro svih muškaraca u određenoj mjeri negdje nakon 30. godine života kao posljedica hormonskih promjena vezanih za dob. Kao bolest se definiše tek kada to stanje počne izazivati smetnje i tegobe, prvenstveno s mokrenjem.

Koji su simptomi BHP?

 • naprezanje kod izmokravanja
 • odgođeni početak mokrenja
 • isprekidanost mlaza
 • dugotrajno mokrenje
 • nedovoljno pražnjenje
 • potpuna nemogućnost mokrenja – retencija
 • noćno mokrenje (više od 1 put)
 • hitni nagon za mokrenjem
 • urgentna inkontinencija – hitni nagon za mokrenjem uz nekontrolisani bijeg mokraće

Rak prostate?

Ovaj zloćudni tumor nastaje u prostati, a može se proširiti putem krvi i limfe i u druge organe. Za rak prostate je karakteristično da dugo vremena može ostati neprimjećen. Ova vrsta raka se javlja skoro isključivo kod muškaraca starijih od 40 godina.

Simptomi koji se mogu javiti kod raka prostate su:

 • Tup bol u donjem dijelu karlice
 • Učestalo mokrenje
 • Krv u urinu
 • Bolna ejakulacija
 • Gubitak apetita
 • Gubitak težine
 • Bolne kosti

Rano otkrivanje raka je danas moguće redovnim godišnjim pregledom muškaraca između 40 i 50 godina digitorektalnim pregledom i određivanjem vrijednosti PSA – prostate specifičnog antigena u krvi.

Rak testisa?

 Ova vrsta kancera pogađa muškarce najčešće u dobi od 15-35 godina. Za ovaj kancer je važno njegovo rano otkrivanje da bi liječenje bilo što uspješnije.

Koji su načini ranog prepoznavanja raka testisa?

 Bezbolna kvržica ili otvrdnuće na testisu je najčešći rani simptom raka testisa, a vrlo mali postotak pacijenata s rakom testisa u početku osjeća bol na testisu. Bolna ejakulacija, bol u preponama ili u donjem trbuhu takođe mogu biti neki od simptoma raka testisa.

Redovan samopregled jednom mjesečno je ključan za rano otkrivanje raka testisa.

 • Dobro pregledati predio polnih organa i potražiti bilo kakvo oticanje ili uvećanje skrotuma, promjenu boje ili teksture. Držati penis da ne smeta pri pregledu.
 • Provjeravajte jedan po jedan testis.
 • Držite testis između palca i ispruženih ostalih prstiju obje ruke i laganim ga pritiskom propustite između prstiju.
 • Normalno je napipati mekanu malu izbočinu na zadnjoj strani testisa. Radi se o epididimisu i treba ga razlikovati od izraslina i kvržica.
 • Sam testis mora biti gladak, bez oteklina i otvrdnuća. Dodirom potražite kvržice, zadebljanja, otvrdnuća ili otekline.
 • Ponovite na drugom testisu. Sasvim je normalno da jedan testis bude veći, kao i da je jedan niže postavljen u odnosu na drugi.
 • Ako napipate promjenu, bez panike! Bitno je što prije javiti se doktoru, a pogotovo ako simptomi traju duže od dvije sedmice.

Koji su faktori rizika za nastanak raka prostate i testisa? 

 • Dob – S godinama, rizik od nastanka raka prostate se povećava. Rijetko se javlja kod muškaraca ispod 40 godina. Dokazano je da oštećenje genetičkog materijala ćelija prostate povećano kod muškaraca iznad 55 godina. Oštećene i nenormalne ćelije počinju da rastu nekontrolisano i tako nastaje tumor. Rak testisa se najčešće javlja u tridesetim godinama.
 • Pušenje – Dokazano je da se rizik od nastanka raka udvostručava kod muškaraca koji su „teži“ pušači.
 • Ishrana i stil života – Unošenjem veće količine kalorija, masnoća, prerađene hrane i šećera rizik za pojavu raka je veći. Gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti povećavaju rizik od pojave raka ali i smrtnosti kod pacijenata kojima je dijagnostifikovan rak prostate.
 • Rasna pripadnost i porodična istorija bolesti

Prevencija je pola zdravlja 

Prevencija raka prostate i testisa je jako važan cilj zdravstvene zaštite. Stopa smrtnosti, troškovi liječenja i učestalost ovih oboljenja ih čine jednim od najozbiljnijih među muškom populacijom.

Oksidativni stres je proces koji traje tokom cijelog života, pri čemu kao neželjeni produkti metabolizma nastaju slobodni radikali. Kada se nakupe u većoj količini tokom godina dovode do oštećenja genetičkog materijala ćelija a posljedično i nastanka tumora. Uvrštavanjem namirnica u redovnu ishranu koje u sebi sadrže antioksidanse možemo usporiti proces oksidativnog stresa. Uz redovnu fizičku aktivnost i održavanje zdrave tjelesne težine možemo sačuvati svoje tijelo od štetnih efekata oksidativnog stresa.

Što se tiče namirnica i dijetetskih suplemenata koje možemo uključiti za očuvanje zdravlja prostate izdvajamo sledeće:

 • Kalcijum – unešen preko namirnica (mlijeko, jogurt, kefir, sir) ili dijetetskih suplemenata značajno smanjuje rizik od nastanka raka prostate.
 • Zeleni čaj – studije su pokazale da populacije (Azijati) koje unose zeleni čaj u većim količinama imaju nižu stopu obolijevanja od raka uopšte.
 • Likopen – je karotenoid koji je jedan od prirodnih antioksidanasa biljaka. Najviše ga ima u paradajzu, kajsijama i lubenici. Pojedine studije su pokazale vezu između većeg unosa likopena kroz hranu i smanjene incidence nastanka raka prostate.
 • Selen – mikronutrijent sa snažnim antioksidantnim djelovanjem. Najviše ga ima u mesu, povrću i orašastim plodovima. Selen se može unositi kao suplement ali jako je bitno da se ne prekorače preporučene dnevne doze.
 • Vitamin D – je vitamin koji organizam proizvodi sunčanjem. Najviše ga ima u masnoj ribi, jajima i ribljem ulju. Brojne su njegove funkcije u organizmu kao što je smanjenje upale i jačanje imuniteta. Pojedina oboljenja se povezuju sa hroničnim nedostatkom ovog vitamina. Svakako, u periodu kad smo manje izloženi suncu i više se trošimo fizički i psihički njegov unos možemo povećati kroz dijetetske suplemente koji su danas brojni na tržištu.
 • Vitamin E – je vitamin koji ima antioksidantno djelovanje i sprečava oštećenja ćelija koja mogu uzrokovati pojavu tumorskih ćelija. Izvori vitamina E su: jaja, orašasti plodovi te razna biljna ulja. I ovaj preparat postoji u obliku dodataka ishrani koje možemo uključiti kada procijenimo da je njegov unos nizak.
 • Studije su dokazale da je cink vjerovatno jedan od najvažnijih minerala za neometan rad prostate. Normalna prostata sadrži više cinka nego bilo koji drugi organ. Nedostatak cinka uzrokuje uvećanje prostate.
 • Primarna upotreba testeraste palme danas je liječenje benigne hiperplazije prostate (BHP), nekancerogenog uvećanja prostate. Sadrži hemijske supstance na biljnoj osnovi koje mogu biti efikasne za BHP.

Ipak na kraju ostaje zaključak da zdrav životni stil, raznolika zdrava ishrana, smanjenje prerađene hrane, preventivni pregledi, prestanak pušenja i redovna fizička aktivnost mogu biti presudni faktor u smanjenju rizika nastanka raka prostate.

Muškarce koji imaju faktore rizika ili neke od simptoma savjetujemo da se informišu kod svog porodičnog ljekara o mogućnosti određivanja PSA testa (prostata specifičnog antigena) jer se tako karcinom prostate može otkriti u ranom stadijumu i samim tim smanjiti mogućnost razvijanja bolesti.

Brkati novembar

Čuvajte sebe i svoje zdravlje, a mušku populaciju pozivamo da ovaj mjesec simbolično puste brkove ili bradu i tako podrže globalnu borbu pod nazivom Movember. Ako inače ne nosite brkove, pustite ih ovog mjeseca da biste privukli pažnju bližnjih ljudi. Kad vam se obrate zainteresovani novim izgledom, započnite razgovor i razmijenite saznanja o bolestima koje pogađaju muškarce. Informacije će biti korisne i ženama. Cilj Movember – a je izmijeniti percepciju i svijest o muškom zdravlju, a najviše o raku prostate, koji se često prekasno dijagnostifikuje.

Piše:  Mr ph. Boris Bojić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.