Problemi sa kičmom i šta je rješenje?

Problemi sa kičmom i šta je rješenje?

Problemi sa kičmom jedan su od najčešćih problem modernog doba, na koji mnogo utiče način života i veliki broj sati koje provedemo sjedeći na radnom mjestu.

Možda zvuči nevjerovatno, ali kičma je 50 odsto opterećenija dok sedimo nego dok stojimo.

Da, dobro ste čuli!

Okoštavanje kičmenog stuba ili degenerativna bolest kičme jedan je od najčešćih uzroka bolova kod radno sposobnog stanovništva, a od bolova u leđima pati čak i do 70 do 80 odsto muškaraca i žena.

Bolest nastaje kao postepen proces koji napreduje sa godinama, a posljedica je izmjena u građi koštanih i mekotkivnih struktura kičmenog stuba. Tempo ovih promjena je često prouzrokovan usljed nasljednog faktora, ali životni uslovi i posao kojim se većina bavi umnogome utiču na problem. Kompjuter je postao osnova za veliki broj poslova današnjice, te su rijetki oni čija egzistencija barem u nekom obliku ne zavisi od sjedenja za računarom.

Ali šta raditi kada nastanu bolovi u kičmi i kako ih uopšte spriječiti?

Prevencija

Bolje spriječiti nego liječiti, jel tako?

Na starenje kičme ne može se uticati, ali se ovaj proces može usporiti. Loše držanje, jedan je od glavnih krivaca za sve probleme koji nam se javljaju. Ali, loše držanje je nešto za što smo sami odgovorni. Nešto na šta sami možemo da utičemo i nešto što u neku ruku i estetski loše izgleda.

Ko voli da vidi pognutu osobu?

Osobe koje su prave, djeluju pune sigurnosti i samopouzdanja. Djeluju zdravije, prijatnije.

Međtuim, zdravo držanje nije jedini krivac problema sa kičmom.

Gojaznost, loše životne navike, kao i nekvalitetan noćni odmor, mogu izazvati veliko opterećenje diskusa, kako u lumbalnom, tako i u vratnom dijelu kičme. Zbog toga je prevencija veoma važna i treba joj posvetiti punu pažnju još u detinjstvu. Pravilno sjedenje i stajanje može smanjiti pritisak na diskove.

Treba voditi i računa prilikom podizanja tereta i držati ga blizu tijela. Nikako teret ne držati samo rukama i daleko od sebe. Nikako!

Takođe, ne treba spavati na stomaku, već na boku ili leđima.

Vježbanje je najbolji lijek za kičmu

Spondiloza kao jedan od najčešćih problema sa kičmom, nastaje kao posljedica okoštavanja pršljenova, usljed čega se smanjuje elastičnost kičmenog stuba. Okoštali djelovi pritiskaju krvne sudove i nerve, što uzrokuje bol prilikom svake promijene položaja tijela. Osim po bolu koji je prati, spondiloza je vidljiva i po ograničenoj pokretljivosti.

Za spondilozu u vratnom dijelu kičme karakteristični su napetost i bol u vratu, koji se širi prema glavi ili rukama. Kod ovog oblika bolesti čest simptom je i neprijatan osećaj trnjenja u prstima.

Ukoliko su već nastupile, degenerativne promijene kičme ne mogu da se isprave, ali odgovarajućom terapijom kao i umjerenom rekreacijom ovi problemi se mogu ublažiti i usporiti propadanje kičme. Fizijatri u terapeutske svrhe uglavnom prepisuju vježbe koje smanjuju bol i poboljšavaju pokretljivost.

Tu sad dolazi do izražaja ono što smo pričali ranije.

Pravilno držanje. Što pravilnije može. Kad god osjetite da ste povijeni, ispravite se.

Treba izbjegavati i rotacione pokrete i savijanje, pažljivo sjedati i ustajati, te paziti prilikom podizanja težih predmeta.

Poželjno je i plivanje, za koje kažu da je najzdraviji sport na svijetu, kao i umjerenja šetnja i vožnja biciklom.

Poenta je znači, fizička aktivnost. Što više kretanja. Što više pokreta. Ne samo sjedenje.

E, ali u slučaju da niste ljubitelj fizičke aktivnosti, šta onda raditi?

Postoji li rješenje za pitate se.

Postoji!

Zato smo i tu. Niste valjda mislili da ćemo pisati sve ovo a da vam ne kažemo kako da se borite sa ovim.

Kroz naš dugogodišnji rad, susreli smo se sa mnogo slučajeva, ali ono što nam se pokazalo kao najbolje su Celliant proizvodi.

Sad se vi sigurno pitate šta su to Celliant prozivodi?

Celliant proizvodi predstavljaju opšta medicinska sredstva koja svojim djelovanjem pomažu i ubrzavaju liječenje i oporavak tkiva koja su oštećena oboljenjem ili povredom. Primjenjuju se radi prevencije, liječenja i ublažavanja bolesti i komplikacija. Pripadaju grupi neinvazivnih sredstava sa niskim rizikom primjene koja se primjenjuju duži vremenski period. To su sredstava koja su namijenjena za dovod i izmjenu energije, a aplikuju se na neoštećenu kožu. Celliant proizvodi su izgradjeni od polimerskih vlakana u čiju osnovu su ugrađene čestice optički aktivnih prirodnih kristala koji prikupljaju infracrvene zrake emitovane sa površine kože i totalnom refleksijom vraćaju ih nazad preko kože u organizam.

Dr Orthoway Cell pojas za kičmu

Evo kako djeluju

Celliant proizvodi djeluju tako što prirodni mikrokristali u vlaknima prikupljaju difuzne infracrvene zrake koje emituje oboljeli dio tijela i reflektuju ih nazad u tkivo. Ove zrake su identične po frekvenciji i talasnoj dužini pa sa malim intenzitetom dovode do vibracionih i rotacionih kretanja u molekulima stimulišući lokalno cirkulaciju, snabdijevanje kiseonikom i potrebnim materijama. Uz povećanje nivoa kiseonika povećava se nivo azotmonoksida i adenozin trifosfata, materija koje su značajne u energetskim procesima ćelije. Ovim se funkcije ćelija dovode u metaboličku ravnotežu što je osnova za oporavak i ozdravljenje tkiva.

Gdje ih možemo koristiti?

Primjenjuju se za prevenciju, liječenje i oporavak kod hroničnih reumatskih oboljenja, oštećenja perifernih nerava, poremećaja cirkulacije zbog metaboličkih oboljenja (dijabetes, ateroskleroza), osteoporoze i usporenog zarastanja preloma, degenerativnih oboljenja mišića, tetiva i zglobne hrskavice.

Da skratimo. Većinu vaših problema o kojima smo gore pričali, Dr Orthoway Cell pojas za kičmu, rješava na prirodan i bezbolan način.

Više o ovom svom spasu za kičmu, saznajte klikom ovdje.

P.S. Hvala Hello magazin na informacijama vezanima za ovaj tekst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.