PUTNA APOTEKA ZA BEZBRIŽNO LJETOVANJE

PUTNA APOTEKA ZA BEZBRIŽNO LJETOVANJE

Stiglo je ljeto. Sunce. Kupanje. Najbolji period godine rekli bi mnogi. Konačno je prošla dosadna zima. Već planiramo odlazak na more. Kako dobro zvuči ta Grčka. Ali pored svih blagodati za naše zdravlje koje ljeto i more mogu da nam donesu, postoje i određene stvari o kojima moramo voditi računa. Jedna od tih je i Vaša putna apoteka.

Kada se pripremate za put ne zaboravite da spakujete i lijekove. Nikada se ne zna da li će Vam zatrebati. Neka Vam uvijek pri ruci budu lijekovi protiv bolova, probavnih tegoba i alergija, kao i preparati za saniranje povreda i rana jer, koliko god da vodite računa, ne možete baš uvijek da izbjegnete povrede i infekcije.

Ako loše podnosite putovanja, protiv mučnine i povraćanja  preporučujemo antiemetike ( lijekove protiv mučnine u vožnji ).

Zbog promjene klime, hrane i vode na ljetovanju može doći do trovanja hranom i do pojave dijareje. U tom slučaju savjetujemo da popijete probiotik. Predlažemo Vam ovaj.

Preporučljivo je da, pored ovih lijekova, pijete i čajeve od nane, kamilice ili lipe bez šećera.

– Prilikom povraćanja ili čestih stolica gubi se dosta tečnosti, a da bi se ona nadoknadila, treba popiti rastvor za nadoknadu elektrolita i tečnosti.
– Savjetujemo i preparate na bazi đumbira jer je đumbir pogodan za smanjenje osjećaja neprijatnosti izazvane mučninom i povraćanjem.

– Ako se uz stomačne tegobe javi i visoka temperatura, odraslima preporučujemo da uzmu tablete na bazi paracetamola (antipiretike), dok je za djecu najbolje dati paracetamol u obliku sirupa koji snižava temperaturu i ublažava bolove.

putna apoteka

Koje još stvari treba da sadrži Vaša putna apoteka?

Na ljetovanje obavezno ponesite i antihistaminike u obliku kreme ili gela za kožu i šumeće tablete kalcijuma, zbog eventualnih ujeda insekata, alergija na sunce ili na jod iz morske vode.
– Ne bi trebalo da budu zaboravljeni repelenti tj. rastjerivači insekata. Kada se nanesu na kožu, odbijaju insekte, kojima ovi preparati (najblaže rečeno) neprijatno mirišu.
– Sunce može da izazove suzenje očiju, a voda infekciju očnih kapaka, pa ponesite kapi i antibiotsku mast za oči.
– Pored manifestacija na koži, može doći i do problema sa disanjem, a tada je potrebno popiti antihistaminik u obliku tableta (loratadin), a djeci treba dati sirup.

Pošto ni na odmoru niste potpuno zaštićeni od povreda, obavezno ponesite i pribor za prvu pomoć. Svaku povredu, treba odmah da sanirate kako bi se spriječila eventualna zaraza ili pretjerani gubitak krvi.
– Uvijek postoji mogućnost da se rana inficira i da dođe do trovanja, bilo da se radi o malom ubodu od trna, igle ili eksera.
– Lakše povrede, koje manje krvare, plitke posjekotine ili ogrebotine dovoljno je da operete sapunom i našpricate antiseptičnim rastvorom za kožu.
Ranu potom treba da očistite  3%- tnim hidrogenom i da na nju stavite antibiotski prašak ili gel  i sterilnu gazu ili zavoj. U slučaju plitkih posjekotina dovoljan je flaster.

– Kod većih ogrebotina nije Vam uvijek potreban zavoj jer takve rane najbolje zarastaju otvorene.

Za dezinfekciju ruku u autu, autobusu ili avionu preporučujemo antibakterijske vlažne maramice.

Kako se zaštiti od sunca?

U ponudi je široka paleta preparata za zaštitu kože od sunca koji su, pored izbjegavanja izlaganja suncu u periodu od 11 do 16h, neophodni za djecu i odrasle.  Savjetujemo  kreme i mlijeka sa zaštitnim faktorom kao i odgovarajuću kremu ili mlijeko za njegu kože poslije sunčanja. Ne zaboravite ponijeti i  termalnu vodu koja je osnovna njega za osjetljivu, nadraženu i alergijama sklonu kožu. Umirujuće djeluje kod opekotina od sunca, poslije tretmana protiv akni, osipa, različitih oblika nadražene kože, iritacije kože nakon brijanja i depilacije.

Mr ph. Radmila Miletić

A šta sadrži Vaša putna apoteka?

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.