Sezona grijanja – problemi i zamke

Sezona grijanja – problemi i zamke

Osećate se pospano i umorno? Muče vas zapušen nos i suva koža, a pri tome osjećate da teško dišete? Iako vam se čini da bi ovo mogao biti početak neke prehlade, postoji mogućnost da je nešto poptpun drugo u pitanju.  Iako zima ima mnogo svojih čari, sezona grijanja i zagrijavanje prostora u kojem boravimo, doprinosi stvaranju suvog vazduha, što često sa sobom donosi mnoge probleme i zamke koje mogu da uzrokuju gore navedene simptome.

Sezona grijanja i kako dolazi do problema?

Suv vazduh i relativna vlažnost vazduha zbog centralnog grijanja smanjuju se na veoma nizak procenat (čak ispod 20 %), što može biti opasno za vaše zdravlje. Tada su najviše ugroženi disajni organi, a posljedice sušenja sluzokože sinusa, nosa i grla, posebno se intenzivno osjećaju ujutro, kada se probudite. Često dolazi i do zapušenog nosa, a razlog je otečena nosna sluzokože koja spriječava prolaz vazduha.

Veoma važno!

Prohodnost nosa posebno je važna kod novorođenčadi, koja se zbog zapušenog nosa često bude tokom noći.

Šta nam konkretno radi taj suv vazduh?

Suv vazduh u prostorijama sa centralnim grijanjem isušuje nosnu sluzokožu, što olakšava put bakterijama, virusima i alergenima da prodru u disajne organe i izazovu respitarorne probleme.

Međutim, postoje stvari koje ipak možete uraditi da biste sačuvali vaše zdravlje u ovom periodu.
  • Redovno, više puta u toku dana, čak i pri vrlo niskim temperaturama, na kratko provjetravati prostorije. Redovno održavati higijenu prostorija usisavanjem i brisanjem podova vlažnom krpom, ili paročistačem. Ovo će smanjiti koncentraciju čestica prašine u vazduhu.
  • Prije izlaska iz tople prostorije zaštite vašu kožu adekvatnom odjećom i obućom, kao i nekom od hranljivih krema. Mi vam preporučujemo Avene CICALFATE obnavljajuću kremu.
  • Centralno grijanje isušuje vazduh i istovremeno „uzima“ vlagu iz kože, zato stavite termostat na što nižu temperaturu. Postavite posudice sa vodom blizu radijatora da posluže kao prirodni ovlaživači. Naša preporuka je da kupite plastične posudice jer one najbrže isparavaju. U slučaju da je vazduh veoma isušen, okačite vlažne peškire, a u prostoriju u kojoj boravite unesite biljke kojima je potrebno svakodnevno zalivanje.
  • Korišćenje svježeg voća i povrća, različitih žitarica, orašastog voća i sjemenki isto ne treba zanemariti. Zdrava ishrana će isto tako zaštiti vašu kožu i doprinijeti njenoj vlažnosti. Ukoliko je potrebno treba koristiti i multivitaminske preparate. Pisali smo već o tome kako se zdravo hraniti.

Ovo su bili neki od osnovnih savjeta kako se zaštiti od centralnog grijanja i kako si pomoći u ovom nadolazećem zimskom periodu. Međutim, dugo ste čitali ovaj tekst, pa smo zato odlučili da onaj najbolji savjet sačuvamo za kraj.

Savjet za koji smatramo da će vam najviše koristiti u čitavom tekstu, a čija je primjena u suštini veoma jednostavna.

O čemu se radi?

Značaj negativnih jona.

Oštećeni hidrolipidni film omogućava prodiranje štetnih ili nadražujućih materija u kožu. Posljedice su ne samo oštećenja vidljiva na površini kože, posebno na licu, nego i u njenim dubljim slojevima. Osetljiva suva koža posebno je ugrožena i ima veće predispozicije za pojavu crvenila, iritacije i bora. Međutim, nije samo centralno grijanje krivac za takve tegobe nego su to i razni uređaji i materijali koji nas okružuju, kao što su kućni aparati, električni uređaji, kompjuteri, mobilni telefoni, klima uređaji, odnosno sve ono što dramatično smanjuje količinu važnih negativnih jona.

Negativni joni jačaju i obnavljaju naš imuni sistem, povećavaju energiju i ublažavaju nivo stresa. Oni poboljšavaju budnost i koncentraciju tokom dana, dok noću omogućavaju dubok i kvalitetan san.

Ako želite da sačuvate koncentraciju, dobro raspoloženje i zdravlje, neophodno je dodavati negativne jone na vještački način, što ćete postići pomoću ovlaživača vazduha. Jonizator proizvodi negativno nabijene jone u velikim količinama, kojih u zatvorenim prostorijama uveliko nedostaje.

Znamo o čemu sad razmišljate. Dodavanjem nečega na vještački način nije nešto što želite, a ovi jonizatori nisu baš ni jeftini. Međutim, klima u regiji u kojoj živimo, čini da su radijatori uključeni gotovo 6 mjeseci godišnje, što je zaista dug period da živimo u prostoru sa nekvalitetnim zrakom. Investiranje u nešto ovoga tipa, ulaganje je u vaše zdravlje, u zdravlje vaše porodice. Postoji li bolje ulaganje od toga?

I da. Nemojte misliti da mi prodajemo ove stvari ili imamo ikakve veze za ovim jonizatorima. Iskreni da budemo, ovo je prvi sajt na koji smo naišli da ih prodaje. Jednostavno želimo sa vama podijeliti savjet dobar po vaše zdravlje, ništa više.

Važnost negativnih jona.

Istraživanja dokazuju da se naši krvni sudovi opuste u prostorijama u kojima ima dovoljno negativnih jona. Zbog toga se stabilizuje krvni pritisak i srce je manje opterećeno. Broj otkucaja srca i broj udisaja se uravnotežuju, a i štitna žljezda bolje funkcioniše. Automatski se poveća količina kiseonika u krvi, a samim tim i prokrvljenost mozga, pa je bolja koncentracija i razmišljanje.

Osim toga, negativni joni podstiču lučenje hormona serotonina u mozgu, što nas čini srećnima i podiže naše raspoloženje. Jonizator nije osvježivač vazduha i u prostorijama ne osećamo bolji i lepši miris, već postaje energetski obogaćen i lagan. To doprinosi povećanoj radnoj sposobnosti i boljem raspoloženju. Jonizator stvara okruženje u kojem se osjećamo vitalnije, veselije i zdravije.

I to bi bilo to. Sve što treba da znate o nadolazećoj sezoni grijanja i problemima po zdravlje koje ona donosi. Nadamo se da ste kroz ovaj tekst uspjeli da saznate sve stvari koje su vas zanimale vezano za ovaj problem.

U slučaju da imate još pitanja, pišite nam, a možete posjetiti neku od naše 4 apoteke. Naši farmaceuti će vam rado pomoći da pronađete pravo rješenje.

P.S. Pisali smo i o dječijim vaškama kao još jednom čestom problemu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.