Solarijum – koliko je zaista štetan?

Solarijum – koliko je zaista štetan?

Mnogo toga se može pročitati na internetu o tome da li je solarijum štetan, te kakve sve posljedice može da ostavi na čovjeka. U ovom tekstu, razriješićemo sve mitove o njegovoj štetnosti te pružiti vam jedan detaljan vodič o svemu šta biste trebali znati kada je solarijum u pitanju.

Ali krenimo redom.

Šta je UV zračenje prije svega?

UV zračenje osim postizanja preplanule boje naše kože, ima i određene druge važne i korisne učinke. UV zrake aktiviraju stvaranje D vitamina u koži, a bez tog vitamina nema čvrstih i zdravih kostiju. Ove zrake utiču i na jačanje našeg organizma, pomaže u borbi sa aknama, a dokazano pomažu u borbi protiv stresa. Zar se svi ne osjećamo ljepše dok ležimo na suncu negdje na plaži ili u prirodi?

Imajte samo na umu da ukoliko se izlažete suncu u periodima od 10 do 17 časova, potrebno staviti kremu sa zaštitnim faktorom. Ovo se posebno odnosi na svijetle osobe i osobe kojima su mladeži izraženi na koži.

Ali kada je u pitanju izlaganje UV zracima u solarijumu, treba biti jako oprezan!

Solarijum je štetan

Intenzitet nekih UV zraka u solarijumu može biti ponekad i do 15 puta veći od podnevnog sunca, a ponavljanje izlaganja takvim UV zračenjima oštećuje DNA stanice, što povećava rizike od stvaranja raka kože. Maligni melanom trenutno je najčešći rak kod osoba između 15 i 35 godina, a nerijetko je i fatalan.

Nedavno je rađeno jedno istraživanje u koje je bilo uključeno 4.000 osoba, a koje je pokazalo kako osobe koje su do svoje 35. godine koristile solarijum, imaju povećan rizik za stvaranje malignih melanoma za čak 75%.

Kako pravilno koristiti solarijum

Ukoliko se ipak odlučite da koristite solarijum, postoje određena pravila kojih se treba pridržavati.

  • Prije sunčanja skinite svu šminku i pudere, kao i nakit koji imate na sebi
  • Preporuka je da uradite i piling kako bi odstranili sve mrtve stanice sa svog tijela
  • Uz pomoć stručne osobe koja je tamo zaposlena pokušajte odrediti koliko minuta smiijete da se izlažete UV zracima
  • Osjetite li slabost tokom sunčanja, prekinite ga
  • Obavezno koristite posebne naočale kako biste zaštitili svoje oči
  • Nakon što se tretman završi, nanesite hidratantnu kremu i toga dana se nemojte previše izlagati suncu

Ko ne bi smio koristiti solarijum

Credits: Alibaba

Ukoliko ipak insistirate na solariju važno je znati koje su rizične grupe. Osobe sa svijetlom puti moraju biti mnogo pažljivije od onih tamnije puti, a vrijeme koje provodite u solarijumu morate pažljivo prilagođavati.

U mnogim zemljama korištenje solarijuma za osobe mlađe od 18 godina je zabranjeno. Nikako, ali nikako nemojte koristiti solarijum ukoliko je neko u vašoj porodici prethodno imao rak kože ili ako ste ga vi ranije imali!

Naša preporuka – spray ten

Spray tanning je brz i siguran način da u nekoliko minuta dođete do preplanulog tena. Ovaj način špricanja nudi brojne prednosti, a tokom ovog jednostavnog procesa vaša koža potamnjuje, a losion ostaje na koži i ne ulazi u vaše tijelo. Ne postoji nikakvo štetno dejsto niti rizik od korišćenja spray ten-a, a rezultati su brzo vidjljivi.

Za sve koji žele tamniji ten na zdrav način, preporuka da posjetite salon Ana estetika 

P.S. Pisali smo i korisnim savjetima za njegu kože tokom ljeta, možda vas može zanimati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.