Šta je sezonsko opadanje kose i kako ga spriječiti?

Šta je sezonsko opadanje kose i kako ga spriječiti?

Tokom promjene godišnjih doba prva misao koja nam  prolazi kroz glavu su: promjena garderoba i alergije, ovo drugo posebno kad je riječ o prelasku iz zime u proljeće.

Ali postoji još jedna stvar/problem/izazov koji dolazi sa promjenom godišnjih doba, a to je opadanje kose. Sezonsko opadanje kose nastaje baš kao što nastaju i alergije, zbog naglih promjena u temperaturama što predstavlja priličan stres kako za kožu glave tako i za folikul dlake i zbog toga nam kosa pojačano opada u proljeće i u jesen.

Prosječan čovjek, tokom jednog dana, izgubi između 80 i 100 dlaka kose i to se smatra “zdravim gubitkom” koji predstavlja ciklus rasta, tranzicije i odmora prije nego što se proces ponovi.  Ako primjetite da vam kosa opada više nego inače to može biti prilično zabrinjavajuće i zato ćemo mi pokušati da vam damo odgovor na pitanje da li je sezonsko opadanje kose normalno ili ne.

Tačan uzrok sezonskog opadanja kose nije utvrđen, ali vjeruje se da ima veze sa tim što nam ljeti kosa raste više, pa je nekako normalno da u jesen više i opada.  Isto tako, sezonsko opadanje kose više pogađa žene nego muškarce, a važno je napomenuti da ukoliko vodite računa o kosi, ali i opštem stanju vašeg organizma, onda ova pojava uopšte ne bi trebalo da vas brine.

Sezonsko opadanje kose se najčešće javlja u septembru, oktobru i dijelom novembra kao i tokom proljetnih mjeseci i ne bi trebalo da traje duže od 4 do 8 sedmica.

Kako spriječiti pojačano opadanje kose

Uz posebnu njegu i dobro izbalansiranu ishranu možete spriječiti opadanje kose koje je uzrokovano promjenom godišnjih doba, a evo nekoliko savjeta koji će vam sigurno biti od pomoći.

Zaštitite kosu: Ako kosu budete previše izlagali zagađenjima kao što su prašina, sunce i kiša, vaša kosa će postati suha, beživotna, lomljiva i sklonija opadanju.  Zato je veoma važno da vašu kosu pokušate zaštiti koliko god je to moguće.  Ako pokisnete, obavezno operite kosu istog dana, zimi nosite kape kako biste se sačuvali od smoga, a ljeti ne zaboravljajte šešire i naravno SPF.

Hidrirajte kosu:  To znači da poslije svakog pranja ne zaboravljate staviti regenerator koji će sigurno pomoći da kosa postane jača, samim tim manje sklona opadanju.  Isto tako, bilo bi dobro da regenerator ispirete hladnom vodom i to temeljno.

Redovno se šišajte: Nije mit da redovno šišanje podstiče bolji rast, tako da je ovaj korak veoma važan za povratak gustine.

Promijenite ishranu: Da biste spriječili opadanje ipomogli kosi da bude snažna veoma je važno da u organizam unosite keratin koji je važan za rast kose.  To znači da treba da jede puno svježeg voća i povrća te masnih kiselina koji će hraniti vašu kosu.

Uzimajte vitamine: U mjesecima kada više vremena provodimo u kući obično smo u nedostatku vitamina D i zato bi trebalo da ga nadomjestimo u vidu vitamin. Isto tako, tokom hladnijih dana uključite vitamin A, B I C, željezo, kalcijum, magnezijum i cink.

Pored toga, u njegu kose uključite proizvode koji provjereno djeluju protiv opadanja, a neki od njih su:

VICHY DERCOS Densi Solutions šampon za tanku i slabu kosu – Šampon za tanku i slabu kosu – uklanja nečistoće sa kože glave i revitalizuje kosu od korena. Kosi vraća jačinu i debljinu – za kosu zdravog izgleda. Za žene koje imaju problem sa proređivanjem kose, nedostatkom gustine i mase kose, a koje žele jaču, gušću kosu.

APIVITA Ženski tonik šampon protiv opadanja – Ženski tonik šampon revitalizira korijen kose, jača i hrani beživotnu kosu, poboljšava izgled te štiti  kosu od negativnih uticaja iz okoline (štetnih sunčevih zraka, onečišćenja). Pomaže protiv gubitka kose zahvaljujući Hippophae TC i lovoru. Obnavlja vlasište i omogućuje zdravi rast kose zahvaljujući antimikrobnom ekstraktu propolisa.

KLORANE Duo Šampon sa Kininom i B Vitaminima – Revitalizuje i jača oslabljenu kosu, podrška tretmanima protiv opadanja kose. Kininovac je drvo porijeklom iz Južne Amerike i tradicionalno se upotrebljava zbog svojih jačajućih svojstava i stežućeg (adstringentnog) djelovanja.

DUCRAY ANAPHASE Krem šampon protiv opadanja – Anaphase dermatološki krem šampon priprema kožu glave za primjenu proizvoda protiv gubitka kose. Njegova jedinstvena formula podstiče vitalnost kose i pojačava djelotvornost prozvoda protiv gubitka kose. Tokoferol nikotinat podstiče mikrocirkulaciju kože glave, važnu za rast i razvoj kose. Kombinacija kompleksa vitamina B pomaže jačanje oslabljenog korijena kose.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.