Zašto je Vitamin C važan za njegu kože?

Zašto je Vitamin C važan za njegu kože?

Vitamin C koji se na kožu nanosi u vidu seruma jedan je od omiljenih sastojaka dermatologa, jer dokazano usporava rano starenje kože, sprečava oštećenja i smanjuje vidljivost sitnih bora, pjega i akni. 

Vitamin C je veoma snažan antioksidant koji se bori protiv slobodnih radikala koji dolaze u kontakt sa kožom kroz spoljašnje faktore, kao što su zagađenje vazduha ili iz unutrašnjosti organizma kao rezultati normalnih procesa, poput metabolizma. Slobodni radikali mogu oštetiti kožu, a nanošenjem seruma koji u sebi sadrže vitamin C možemo spriječiti njihov uticaj i kao rezultat dobiti zdravu i lijepu kožu.

Benefiti vitamina C za kožu

Nekoliko kliničkih studija pokazalo je da vitamin C ima ogroman uticaj na bore. Jedna studija je pokazala da dnevna upotreba vitamina C, najmanje tri mjeseca, poboljšava izgled kože, smanjuje vidljivost sitnih bora na licu i vratu, ali poboljšava i cjelokupan izgled i teksturu kože.

Vitamin C može pomoći koži da se odbrani od štetnih ultra ljubičastih zraka u kombinaciji sa kremama za sunčanje.  Isto tako, dokazano je da vitamin C u kombinaciji sa nekim drugim sastojcima kao što je vitamin E i ferulinska kiselina mogu neutralisati crvenilo i pomoći koži da se zaštiti od dugoročnog štetnog uticaja sunčevih zraka.

Vitamin C može čak smanjiti pojavu tamnih mrlja tako što blokira produkciju pigmenta u koži i ono što je najvažnije, klinička istraživanja su pokazala da upotreba vitamina C ima jako malo nuspojava i ne izaziva iritacije.

S obzirom na to da vitamin C ima antiupalna svojstva veoma je efikasan i kao pomoć kod liječenj akni, samo je važno da ga u liječenje uvedete uz konsultacije sa dermatologom ili farmaceutom.

Vitamin C se može pronaći u brojnim serumima, a jedan od onih koje mi preporučujemo jeste VICHY fresh shot serum koji u sebi sadrži 15% čistog vitamina C, hijaluronsku kiselinu, vitamin E, piknogenol i koji je namijenjen svim tipovima kože.

Ko ne bi trebalo da koristi vitamin C u njezi kože?

S obzirom da su sva ispitivanja vršena na odraslim, vitamin C se ne preporučuje djeci, a prije kupovine bilo kog proizvoda koji ga sadrži pažljivo pročitajte etiketu da se ne bi potkrali neki sastojci na koje ste osjetljivi.  Ukoliko je vaša koža sklona aknama i veoma je masna, birajte proizvode sa vitaminom C koji u sebi sadrže salicilnu kiselinu koja pomaže kod masne kože i sprečava pojavu akni.

Kako koristiti vitamin C?

Za serume sa vitaminom C se preporučuje da ih koristite kao redovni dio jutarnje njege kože.

  • Temeljno očistite kožu nježnim sredstvom za čišćenje.
  • Nanesite nekoliko kapi seruma na lice i vrat i nježno utapkajte.
  • Nanesite dnevnu hidratantnu kremu i kremu za zaštitu od sunca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.