Zašto se peruti ne možemo riješiti kućnim pripravcima?

Zašto se peruti ne možemo riješiti kućnim pripravcima?

Već i vrlo jednostavna Google pretraga rezultiraće brojnim prijedlozima kućnih pripravaka koji obećavaju u samo nekoliko korištenja eliminisati perut, no svakome ko se s ovim problemom svakodnevno nosi jasno je da oni ne mogu riješiti višegodišnji problem vlasišta.

Neugodan svrab, iritacije i ljuskanje

Perut je jedna od najčešćih dermatoloških pojava koja zahvata i muškarce i žene, i to u svim dobnim grupama, a često je popraćena i neugodnim osjećajem svraba i iritacije.

Najčešći simptom ovog dermatološkog problema je stvaranje ljuskica na tjemenu – riječ je zapravo o mrtvim ćelijama kože koje se s tjemena perutaju u ljuskicama, a mogu se pojaviti u različitim veličinama i bojama – od vrlo sitnih suhih mrvica do većih ljuskica žućkaste boje, a zajedničko im je jedno – nije ih se ni malo jednostavno riješiti.

Perut – vrlo česta pojava koje se ponekad jako teško riješiti

S obzirom na to da iza pojave peruti mogu stajati brojni uzroci, jasno nam je kako za uklanjanje nije uvijek moguće naći univerzalan „recept“– stoji li u pozadini problem s neodgovarajućim proizvodima i pogrešnim češljanjem kose, a vi ste se usmjerili na promjenu ishrane – željeni će rezultati izostati.

Iz tog je razloga najvažnije potragu za rješenjem započeti upravo otkrivanjem uzroka – znate li iz kojih se sve razloga vlasište može pretjerano ljuštiti?

Suha i masna perut – koja je razlika?

Zimsko je vrijeme idealno za razgovore o peruti, jer se upravo u ovo doba godine osobama koje muči perut stanje vlasišta može drastično pogoršati, prvenstveno zbog boravka u zatvorenim prostorima i grijanja koje dodatno isušuje tanku i osjetljivu kožu vlasišta.

Baš kao što nije svaka koža ista, nije ni svaka perut ista – a najjednostavnija podjela odnosi se na suhu i masnu perut, koje se razlikuju ne samo po uzrocima, već i simptomima koje primjećujemo.

Suha se perut prepoznaje po tankim bijelim i sivkastim ljuskicama koje su na dodir suhe i lagane, a s vlasišta opadaju vrlo lako – upravo je o ovom tipu peruti riječ kad su u pitanju omražena „bijela ramena“. S druge strane, masnu perut odlikuje povećana proizvodnja sebuma, koji u dodiru s gljivom poznatom kao malassezia uzrokuje debele, masne ljuske koje su zalijepljene za vlasište i vrlo se teško uklanjaju, čak i šamponiranjem.

Kućni pripravci ne donose trajno rješenje jer ne djeluju na uzrok problema

Već i vrlo jednostavna Google pretraga rezultiraće brojnim prijedlozima kućnih pripravaka koji obećavaju u samo nekoliko korištenja eliminisati perut, ali svakome ko se s ovim problemom svakodnevno nosi jasno je kako kokosovo ulje, soda bikarbona ili čak sirće ne mogu riješiti višegodišnji problem vlasišta. Kako bismo razumjeli šta je sve potrebno za trajno uklanjanje peruti, važno je shvatiti zašto je perut toliko tvrdokoran problem, posebno kad je riječ o masnom tipu peruti.

Zbog izražene ljepljivosti ljuskica, koje se mogu nakupljati i taložiti jedna preko druge, sebum ostaje zarobljen na vlasištu, podstičući dodatni rast gljivica i pojačavajući upalni proces. S obzirom na to da je riječ o dermatološkom problemu, za savjet se najbolje obratiti upravo stručnjacima koji su zdravlju kože posvetili čitavu karijeru.

Sastojci kreirani ciljano za uklanjanje ljuskica i hidrataciju čitavog vlasišta.

kako se riješiti peruti

Dermatolozi tvrde da se prhuti – neovisno o tome radi li se o suhom ili masnom tipu – riješiti možemo isključivo pomno osmišljenom rutinom koja uključuje aktivne sastojke ciljano kreirane za eksfolijaciju i hidrataciju vlasišta, a upravo se takva dobitna kombinacija nalazi u Dercos liniji. Ova, sad već slavna dermatološka linija specijalizirana za probleme vlasišta među najprodavanijima je u svijetu, i to s dobrim razlogom.

Linija šampona protiv peruti sadrži različite formule prilagođene specijaliziranim potrebama vlasišta, pa tako – zavisno od tipa kose i vlasišta, možete birati između četiri Dercos šampona protiv peruti – jedan od njih ne sadrži sulfate i namijenjen je osjetljivom vlasištu, drugi je prilagođen tretiranju peruti na suhoj kosi, treći na normalnoj i masnoj kosi, dok je Pilingujući šampon specijalizovan upravo za uklanjanje prianjajuće peruti.

Jedinstvena tehnologija ovih oksigenirajućih šampona smanjuje 100 % vidljive peruti, a istovremeno djeluje na dermatološki uzrok problema – ostvaruje ravnotežu mikrobioma vlasišta te pomaže pri zacjeljivanju vlasišta.

Mikrobiom vlasišta potrebno je držati u ravnoteži

Vrlo jednostavnom rutinom šamponiranja, nakon nekoliko sedmica vlasište će biti očišćeno od viška sebuma, osjetljivost će drastično pasti, što će dovesti do prirodnog smanjenja ljuštenja i stvaranja peruti. Prirodni pilingujući sastojci poput salicilne kiseline ubrzaće proces ljuštenja i smanjiti proizvodnju sebuma, dok će hidratantni sastojci poput glicerina učinkovito umiriti iritaciju i crvenilo i još važnije – uspostaviti prirodnu ravnotežu mikrobioma na vlasištu.

Upravo je zbog te „pobjedničke“ kombinacije sastojaka Dercos linija postala linija koju preporučuju i svojim pacijentima prepisuju brojni dermatolozi, a njena je učinkovitost testirana na potrošačima. Čak 96% potrošača potvrdilo je trenutačnu učinkovitost, a čak 92% sprječavanje ponovne pojave peruti. Takođe, više od 90% ispitanika smatra kako je tretman učinkovitiji od drugih isprobanih te kako na kožu glave djeluje umirujuće.

Dermatolozi preporučuju da, osim kvalitetnog šampona, u svakodnevnu rutinu uvedete još nekoliko promjena – koristite niže temperature vode, jer hladnija voda smiruje upalu i usporava rad lojnih žlijezda i lučenje sebuma te pripazite s češljanjem – grube četke i pretjerano trljanje vlasišta mogu pogoršati iritacije i pojačati stvaranje peruti. Ipak, važno je shvatiti kako perut ne mora biti doživotan problem – svega nekoliko snažnih sastojaka i minimalne promjene u dnevnoj rutini mogu bijele ljuskice zauvijek ostaviti u prošlosti.

Tagovi:perut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.