SPF – Zašto nam je potreban tokom cijele godine?

SPF – Zašto nam je potreban tokom cijele godine?

SPF, odnosno zaštita od sunčevih zraka važan je faktor kad je u pitanju njega kože.  Uglavnom ga koristimo kroz razne zaštitne kreme tokom sunčanih mjeseci, a mi vam danas donosimo razloge zašto bi trebalo kreme sa zaštitnim faktorom koristiti tokom cijele godine. 

Kreme sa zaštitnim faktorom su korak koji nikako ne bi trebalo da preskačete kad je svakodnevna rutina u pitanju, jer će upravo one pomoći da koža ostane zdrava i mladolika. Naša koža štiti organizam od štetnih ultra-ljubičastih zraka pod čijim smo uticajem čak i tokom oblačnih dana.

Zašto je važno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom?

Koža je glavna barijera koja se nalazi između organizma i štetnog UV zračenja koje je dio elektromagnetskih talasa. Može doći od prirodnih izvora kao što je sunce ili iz vještačkih izvora kao što laseri, solarijumi i crno svjetlo.

Sunce je, ipak, najveći izvor UV zračenja i proizvod je nukelarane reakcije koja se stvara u sunčevoj srži, a ta radijacija do zamelje putuje pomoću sunčevih zraka.

Spektar UV zraka se dijeli po njihovoj dužini:

  • UVA (najduže zrake)
  • UVB (zrake srednje dužine)
  • UVB (duže zrake)
  • UVC (najkraće zrake)

UVC zrake su dužine između 100-280 nm i nisu zabrinjavajuće jer su zarobljene u ozonskom omotaču. UVB zrake srednje dužine su takođe vrlo bezopasne i njihova dužina je između 280-315 nm dok UVB zrake koje su duže su glavni uzročnici crvenila i opekotina od sunca.  Posljednje, a ujedno i najopasnije su UVA zrake čija dužina iznosi između 315-400 nm, a njihov efekat na koži se najlakše može primjetiti.  UVA zrake ne ostavljaju samo trag na površini kože već prodiru duboko u stanice kože i uzrokuju oštećenja na DNK.

UVA zrake su vodeći razlog preranog starenja kože, njihov uticaj nije vidljiv golim okom, ali je svakako najštetniji, jer se vidi kroz nekoliko mjeseci ili godina kada koža postane obješena, bez tonusa i naborana, a može doći i do hiperpigmentacije.

Zašto koža postaje opuštena nakon izloženosti UV zrakama?

Jeste li znali da je upravo UV zračenje odgovorno za 80% preranog starenja kože i preranu pojavu bora, pjega, suhoće kože i opuštenosti?  Starenje uzrokovano UV zrakama se ne može poništiti i uglavnom se javlja kod ljudi koji su godinama izlagani intenzivnoj sunčevoj svjetlosti, a tip kože ne utiče na stepen oštećenosti uzrokovane UV zrakama.

Ono što je još važnije napomenuti jeste da UV zrake ne utiču samo na spoljašnji dio kože, one trigeruju upalne procese u koži koje mogu dovesti do promjena u krvim sudovima, smanjenja kolagena u koži zbog čega koža gubi elastičnost i postaje obješena.

UV radijacija i kolagen

Fotoizbjeljivanje je povezano sa povećanom količinom slobodnih radikala protiv kojih se organizam brani pomoću antioksidanata, ali samo do tačke kada ih nema previše i kada nisu u stanju da uklone višak slobodnih radikala.

Šta je najveći problem sa slobodnim radikalima?

Oni trajno oštećuju proteine i lipide i aktiviraju upalne faktore koji su glavna opasnost za razgradnju kolagena.

Svakodnevnim korištenjem krema koje u sebi sadrže SPF dobićete sljedeće benefite:

  • Smanjenje opekotina od sunca
  • Smanjenje rizika od preranog starenja kože
  • Smanjenje rizika od melanoma
  • Smanjenje rizika od pojave hiperpigmentacije

SPF – Zašto je NEOPHODNO da postane dio vaše svakodnevne rutine?

SPF (sun protection factor of sunscreen) ili zaštita od sunca mjeri kolika je sposobnost kreme za sunčanje da nas zaštiti od opekotina kao omjer između doze UVB zračenja koja dovodi do opekotina kada smo zaštićeni i kada nismo.

Svakodnevna upotreba SPF krema je jako važna i nikada ne preskačite ovaj korak čak i ako:

-veći dio dana provodite u zatvorenom prostoru, jer sunčeve zrake mogu doprijeti do vaše kože i kroz prozor.

-živite na većim nadmorskim visinama jer UVB zrake mogu iszazvati opekotine čak i ako je napolju snijeg, zbog refleksije.  Snijeg reflektuje čak 80% štetnih sunčevih zraka i zato ako idete na snijeg obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom.

-je zima, jer je ozonski omotač dio atmosfere koja apsorbuje solarnu radijaciju, a tokom zimskih mjeseci ozonski omotač se stanjuje tako da imate manje zaštite od sunčevih zraka.

-čak i ako je oblačno jer čak 80% sunčevih zraka se probija kroz oblake i zato neka vas oblaci ne zavaravaju.

Da li kreme sa većim zaštitnim faktorom štite bolje?

Zaštitni faktor je mjera koliko krema dobro štiti kožu od opekotina, na primjer, krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 propušta 1/30 UV zračenja, dok kreme sa zaštitnim faktorom 50 propuštaju 1/50 zračenja.  Dakle kreme sa većim zaštitnim faktorom pružaju veću zaštitu od opekotina, UVA oštećenja i oštećenja DNK nego kreme sa nižim zaštitnim faktorom.

La Roche Posay Anthelios linija pruža sjajnu zaštitu od sunca tokom cijele godine.  Riječ je o proizvodima koji su nevidljivi, lagani za nanošenje i lagani na koži. Naša preporuka su:

LA ROCHE POSAY Anthelios UV MUNE 400 invisible fluid za lice SPF 50+ 50ml

LA ROCHE POSAY Anthelios nevidljivi sprej za lice SPF 50+ 75ml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.