Sve što bi trebalo da znate o njezi kože tokom trudnoće

Sve što bi trebalo da znate o njezi kože tokom trudnoće

Trudnoća može prouzrokovati brojne promjene na koži, a mi ćemo vam dati nekoliko sjajnih savjeta koji će vam pomoći kako da brinete o koži tokom trudnoće i sačuvate taj čuveni trudnički sjaj. 

Sigurno ste čuli za izraz „trudnički sjaj“ kada koža lica izgleda zdravo i blistavo bez previše truda? To možemo zahvaliti hormonalnim promjenama koje se u tijelu dešavaju tokom trudnoće, ali pored sjaja mogu se javiti brojni problemi poput osjetljivosti, akni, promjene boje kože, suhoće… Često se može desiti i da vaša svakodnevna rutina njege kože, tokom trudnoće, jednostavno ne funkcioniše, a mnoge trudnice se brinu i o tome da li su proizvodi koje su ranije koristile bezbjedne za upotrebu u trudnoći.

Na svu sreću postoje brojni proizvodi koji su sasvim sigurni za korištenje u trudnoći. Ali, krenimo redom.

Promjene na koži tokom trudnoće

Pored svih ostalih promjena kroz koje vaše tijelo prolazi tokom trudnoće, sigurno ćete promjeniti i određene promjene na koži koje su obično posljedica hrmonalnih promjena.  Neke od najčešćih promjena su:

Melazma ili promjena boje kože – pojava koja može biti veoma uporna, a može se zadržati i nakon trudnoće.  Da biste spriječile ovu pojavu najbitnije je da redovno nanosite kreme za zaštitu od sunca, da ne provodite previše vremena na suncu i uvijek štitite lice.

Strije su veoma česta pojava i one žene koje ih ne dobiju mogu se smatrati srećnicama.  Da biste spriječile njihovu pojavu ne možete uraditi previše, osim da postepeno dobijate na kilaži i da kožu redovno hidratizujete kremama i uljima za tijelo. Neki od prozvoda koje su se pokazale najefikasnijima kao preventiva strijama su: Mustela ulje, Šaljić striet melem, Weleda ulje, Eucerin ulje, Rilastil ulje. Naša preporuka je da ove proizvode koristite od samog početka trudnoće.

Mladeži tokom trudnoće mogu postati tamniji ili veći i obično je riječ o sasvim bezazlenim pojavama koje će se nakon poroda same povući. Ukoliko primjetite da jedan mladež ima više boja na sebi ili da je veći od 6mm preporučuje se da se obratite dermatologu.

Sitne bradavice, izrasline koje ponekad na tankoj niti vise na koži, mogu biti iste boje kao koža ili za koju nijansu tamnije – poput mladeža su benigne i česta su pojava tokom trudnoće.

Pojačan sebum tokom trudnoće je takođe veoma česta pojava koja za posljedicu može imati stvaranje akni.

Njega kože u trudnoći

Sa promjenama na koži dolaze i neke nove brige i gomila novih pitanja. Važno je da znate sljedeće:

Proizvodi koje koristimo se mogu apsorbovati u krvotok, kroz kožu i mogu uticati na rast i razvoj bebe. S obzirom na to da ne možete uticati na to da li će se proizvod upiti u kožu važno je da koristite proizvode koji su u potpunosti bezbjedni kako za vas tako i za bebu.

Koža je tokom trudnoće osjetljivija nego obično i mogu se javiti alergijske reakcije na proizvode koje možda koristite godinama i koji su vam ranije prijali.  Ako primjetite pretjeranu osjetljivost kože onda bi trebalo da se držite nježnih proizvoda koji nemaju vještačke arome i nemojte previše eksperimentisati sa novim proizvodima.  Trudnoća definitivno nije period za uvođenje nekih novih neprovjerenih stvari.

Sastojci koje bi trebalo da izbjegavate tokom trudnoće

Nije iznenađujuća činjenica da tokom trudnoće ne bi trebalo koristiti proizvode koji u sebi sadrže određene sastojke.  Ono što bi trebalo da izbjegavate jeste:

 • Retinol i proizvode koji ga sadrže
 • Hidrokinon (sredstvo za posvjetljivanje kože)
 • Salicilnu kiselinu u velikim dozama
 • Kozmetičke tretmane poput botoksa, filera i lasera
 • Tretmane poput mikrodermoabrazije
 • Proizvode koji sadrže vještačke mirise i eterična ulja

Proizvodi za njegu kože možete koristiti bez bojazni da će vam naštetiti su:

 • Nježni proizvodi bez vještačkih mirisa i hidratantne kreme i losioni
 • Hijaluronska kiselina
 • Serumi sa vitaminom C
 • Salicilna kiselina u manjim dozama
 • Benzoil peroksid

Naš prijedlog za njegu kože lica su prirodni proizvodi koji će divno i nježno njegovati kožu tokom trudnoće:

Kad je u pitanju njega kože tijela naša preporuka su sljedeći proizvodi: