Jedinstvena ljekovita svojstva astaksantina

Jedinstvena ljekovita svojstva astaksantina

Astaksantin je prirodni, crveni pigment koji se može naći u pojedinim mikroalgama i ima brojne benefite po ljudsko zdravlje. 

Ovaj ketokarotenoid ima određene sličnosti sa karotenima koji su takođe biljne boje poput likopena i beta-karotena, ali je više povezan sa luteinom i zeaksantinom koji su poznati po tome što imaju pozitivan uticaj na zdravlje očiju.

Alge i kvasci na prirodan način proizvode astaksantin i izvor su hrane za brojne morske vrste kao što su rakovi, jastozi, losos, pastrmka, škampe. Rakovi astaksantin skupljaju u svojim krljuštima i mesu, dok se kod lososa i pastrmke on skladišti u mesu I otud ona lijepa prepoznatljiva crvena boja.

Astaksantin ima brojne benefite po ljudsko zdravlje, a mi ćemo vam navesti samo neke od njih.

Antioksidant

Ako se bar malo razumijete i zanimate za zdrav način života, onda ste sigurno čuli da su antioksidanti dobri za zdravlje.  Astaksantin ima svojstva antioksidanata što znači da sjajno utiče na jačanje imuniteta, poboljšanje cirkulacije i smanjuje oksidativni stres kod pušača.

Utiče na zdravlje kože

Može se nanositi površinski na kožu, a može se koristiti i u vidu suplemenata, u oba slučaja može pomoći kod zaglađivanja bora, hidratacije i hiperpigmentacije.  Postoje brojne studije koje dokazuju pozitivan uticaj asataksantina na kožu kod muškaraca i kod žena.

Sjajan supplement ako vježbate

Astaksantin može uticati na izdržljivost, preventivno djeluje na povrede mišića i kostiju i zato ga često koriste oni koji se bave intenzivnom fizičkom aktivnosti.

Zaštita od sunca

Svi znamo da direktno izlaganje suncu znači izlaganju UV zračenju koje može dovesti do stvaranja slobodnih radikala. Astaksantin je efikasniji od beta-karotena i luteina kad je u pitanju preventivno djelovanje na oštećenja kože od sunca.

Brojna istraživanja su pokazala da preventivno djeluje na fotostarenje, tačnije bore i hiperpimentaciju koje nastaju zbog prevelikog izlaganja suncu. Preporuku za suplemente astaksantina možete pogledati OVDJE. 

Zdravlje srca

Postoje određena saznanja koja ukazuju na to da je astaksantin veoma dobar za zdravlje srca i kardiovasakularnog sisitema, da može biti od pomoći onima koji imaju povišen krvni pritisak i masnoće, naravno samo uz redovnu terapiju propisanu od ljekara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.