Sezonske alergije kod djece – kako je spriječiti?

Sezonske alergije kod djece – kako je spriječiti?

Za djecu proljeće znači toplije vrijeme i više igranja na otvorenom. Ali za one koji pate od sezonskih alergija, proljetni dani mogu biti prava noćna mora. “Glavni krivci” alergija su cvijeće i drveće koje cvjeta te polen koji leti zrakom. Mnogi alergeni iz okoline uzrokuju simptome nalik prehladi, koji donose vašim najmlađim razne probleme.

Zanima vas kako se boriti sa ovim?

Postoji nekoliko metoda pomoću kojih djeci možemo olakšati period alergija, a vrlo su jednostavni.

Ispod se nalazi par savjeta iz prve ruke kako da svojoj djeci olakšate ovaj period. Koja metoda najbolje radi, zavisi od djeteta do djeteta, ali su se kroz naš dugogodišnji rad, pokazali vrlo efikasnim u rješavanju ovoga problema.

Lice i ruke održavajte čistima

Cvjetići u travi i druge biljke jednostavno zovu djecu da ih diraju ili beru, ali ono što maleni ne znaju je da njihove ruke postaju nosioci sitnih čestica peluda. Nisu samo ruke te na koje se čestice hvataju, već su gotovo cijela površina kože, kosa i odjeća obavijeni sitnim peludom. Stoga je važno odmah nakon boravka ili igre na otvorenom, dobro oprati ruke i lice. Isto tako, upozorite svoju djecu da ne beru cvijeće i ne trgaju grančice, dok je sezona cvatnje.

Bilo bi poželjno da se djeca kupaju ili tuširaju svako veče, kako bi sa sebe uklonili sitni pelud sa kože i kose. Naime, kada dijete ode na spavanje bez prethodnog kupanja, pelud ostaje na jastuku, a dijete se cijele će onda provesti čitavu noć trljajući se o taj alergen. Onda se može desiti da ujutro kada ustane, simptomi poput peckanja očiju ili kihanja budu pojačani.

Jedite toplu i kuhanu hranu

Pomozite si i iznutra tako što ćete jesti toplu i kuvanu hranu kako biste pomogli svojoj probavi i ubrzali metabolizam. Ukolio je probava slaba, nutrijenti u sirovoj hrani i mliječnim proizvodima se teže obrađuju, a slabo probavljena hrana stvara toksine i dodatno pogoršava stanje. Inače u proljeće i ljeto je dobro jesti sirovog u umjerenoj količini.

Nabavite pročišćivač zraka

Možete ih kupiti na dosta mjesta danas, a pomažu smanjiti količinu alergena u vašem domu. Ovaj se pokazao kao odličan. Takođe, ne zaboravite promijeniti filtere za grijanje i klima uređaj.

Održavajte nosnu šupljinu prohodnom

Kako biste spriječili začepljen nos, pokušajte sa malo himalajske soli i tople vode. Stavite jednu veću kašiku soli u 2dl vode i isperite nosnu šupljinu sa njom. Sa ovim ne treba pretjerivati, ali himalajska so ima brojne benefite i pokazala se jako učinkovita u slučajnu neprohodnih nosnih kanala.

Alternativa ovom je sprej za nos koji sadrži morsku vodu, a o ponudi se možete raspitati u našim apotekama.

Popričajte sa stručnom osobom

Postoji nekoliko lijekova tzv. antihistamina za djecu. Oni mogu, uzimani dnevno u određenoj dozi, umanjiti simptome alergija. Ipak, o tome se najbolje raspitati sa vašim doktorom ili pedijatrom, jer vam oni mogu najbolje reći koja je opcija najbolja za vaše dijete.

To je to ljudi. Savjeti koji provjereno rade i koji će sasvim sigurno pomoći vašim klincima.

Pisali smo i o tome koliko često treba ići kod ljekara.

Tagovi:izdvojeno

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.