Trudnoća – 5 najčešćih nedoumica

Trudnoća – 5 najčešćih nedoumica

Bilo da je riječ o prvorotkinjama ili o ženama koje su između dva porođaja imale malo dužu pauzu, uglavnom je nekoliko najčešćih nedoumica koje počinje prolaziti kroz glavu. S obzirom da je rano da od samog početka pohađaš škole za trudnice ili da odlaziš u savjetovališta, a kod ginekologa te uglavnom zanimaju neke „bitnije“ stvari, često ova pitanja dugo ostanu bez konkretnog odgovora. S toga ćemo ti mi pomoći u razrješavanju 5 najčešćih nedoumica vezanih za ponašanje u trudnoći.

Naglašavamo da se navedeni savjeti odnose na trudnice čije trudnoće se vode kao normalne od strane ginekologa, a da je, ukoliko postoje bilo kakvi rizici u trudnoći, nephodno dodatno se posavjetovati sa svojim ginekologom.

1. Trudnoća i fizička vježba

Često ćeš čuti savjete okoline kako trudnica ne smije da se napreže i da treba što više da miruje. Međutim, istraživanja su pokazala da je redukovana fizička aktivnost od velike koristi i za majku i bebu. Pod ovim se podrazumijevaju razni vidovi ne previše zahtjevnih fizičkih vježbi. Ukoliko je ginekolog tvoju trudnoću klasifikovao kao normalnu, a ne rizičnu, tada nastoj da si fizički što aktivnija. U prvom tromjesečju je posebno obratiti posebnu pažnju i pratiti odgovor tijela na fizičku vježbu, ali kako trudnoća odmiče, oslobodi se i slobodno radi lakše vidove treninga. Na ovaj način ćeš smanjiti mogućnost od prekomjernog povećanja tjelesne težine, koje ti može može otežati porođaj, ali i ostaviti trajne probleme. Sa druge strane, povećaće se dotok kisika do bebe i ona će biti snažnija i okretljivija. Kao neke od vidova vježbi preporučljivih u trudnoći predlažemo plivanje, duge šetnje, ples i vježbe sa loptom.

Ukoliko ti je stalo da tvoje tijelo ostane lijepo i njegovano i poslije porođaja, preporučujemo da na vrijeme počneš sa korištenjem adekvatne kremu protiv stvaranja strija. Ponudu krema možeš pogledati na našem online šopu.

2. Trudnoća i konzumiranje kafe

Prije nego što si saznale za trudnoću redovno si konzumirala kafu i sada odjednom treba da prestaneš. Ne nužno! Iako je dokazano da pretjerana količina unosa kofeina može dovesti do pobačaja, prijevremenog porožaja, te dovesti do rađenja bebe s malom tjelesnom težinom, ipak je riječ o izuzetno velikim količinama.  Na tvoju sreću, jedna do dvije šoljice kafe dnevno neće naškoditi ni tebi ni bebi. Naprotiv, tebi će dati određenu količinu energije ali i pospješati rad probavnog sistema, koji se u trudnoći vrlo često zna poremetiti. S toga, svaki dan izguštaj svoju šoljicu kafe uz neki lijep, opuštajući razgovor sa dragom osobom ili neka to bude tvojih 5 minuta u kojima ćeš uživati nasamo sama sa sobom i svojim mislima.

3. Seksualni odnosi u trudnoći

Ono što uvijek izazove naročitu radoznalost jeste da li i koliko dugo je dozvoljeno upražnjavati seksualne odnose tokom trudnoće. Nakon saznanja za postojanje trudnoće, parovima uglavnom slijedi kraći period zatišja. Usljed nastanka novih okolnosti, često i muškarci i žene postaju suviše nesigurni kako dalje postupati. To je sasvim normalno i prirodno. Već nakon što se prvi put ohrabre da imaju seksualne odnose i shvate da time ne mogu nanijeti nikakvu štetu, odnosi se ponovo ustaljuju. Dozvoljeno je imati seksualne odnose u trudnoći. Štaviše, neke ankete su pokazale da je užitak prilikom odnosa u prvoj polovini trudnoće povećan, jer su organi u maloj zdjelici žene bolje prokrvljeni, što joj stvara veće zadovoljstvo tokom odnosa. Prema pojedinim provedenim istraživanjima, preporučljivo je da se seksualni odnosi izbjegavaju u onom periodu mjeseca kada bi žena imala menstraciju da nije trudna. Normalni seksualni odnosi ne mogu nanijeti štetu plodu. Za ženu je jako bitno da se i u periodu trudnoće osjeća privlačnom za svoj parnera, te s toga seksualni odnosi imaju i svoj psihološki aspekt.

Redukovane seksualne odnose dozvoljeno je imati otprilike do šeste, osnosno, četvrte sedmice prije termina porođaja, dok se nakon toga ne preporučuju.

4. Putovanja u toku trudnoće

Ono što će biti među prvim savjetima koje ćeš dobiti od svojih bližnjih jeste da se tokom trudnoće malo primiriš i putovanja ostaviš za period poslije porođaja. Ali onda prođe porođaj, pa ti isti, iz najbolje namjere, savjetuju da ne putuješ sa bebom dok bar malo ne „odskoči“. Ne slušaj druge! Slušaj sebe i posavjetuj se sa svojim ginekologom. U trudnoći je dozvoljeno putovati, koliko god se ti osjećaš spremnom za putovanja. Ukoliko nemaš mučnine i samu vožnju dobro podnosiš, ne postoji niti jedan razlog zašto bi šetala dobro znanim ulicama, a ne nekim novim koje ranije nisi posjetila.

Ako ti vožnja automobilom ne prija, avio kompanije dozvoljavaju trudnicama da lete tokom gotovo cijele trudnoće (uglavnom do 36 nedelje, ali savjetujemo da prije kupovine avionske karte provjeriš pravila konkretne avio kompanije). Oslobodi se tereta koje okolina nameće i ponašaj se onako kako želiš i osjećaš.

S obzirom da smo već spomenuli da su šetnja i plivanje odlična fizička aktivnost u trudnoći, ne gubi vrijeme već spoji ugodno sa korisnim i odmah se bacaj na traženje sljedeće destinacije.

Ukoliko se odlučiš za odlazak na more, predlažemo da pročitaš naše tekstove 8 ultimativnih savjeta za njegu kože tokom ljeta (Vodič) i Putna apoteka za bezbrižno ljetovanje.

5. Trudnoća i masaže

Iako ima različitih mišljenja o masažama za vrijeme trudnoće, jedno je sigurno – da, smijete ih upražnjavati! Masaže u trudnoći su jako bitne za dobro psihofizičko zdravlje buduće majke. Bitno je samo voditi računa o tome da se odaberu adekvatan vid masaže i položaj u kome se masaža izvodi. Takođe, bitno je da trudnica uživa u samoj masaži, a ne da joj izaziva nelagodu. Samim užitkom majke, u masaži će uživati i beba. Pored užitka, masaža ima i svoje fizičke benefite. Naime, ona pomaže kod otoka u nogama, bola u leđima, pojave grčeva, pospješuje cirkulaciju. Benefiti masaže su višestruki i dobrodošli su do posljedenjeg dana trudnoće.

Trudnoća je divno stanje žene, u ovom periodu treba da uživaš i radiš ono što te čini srećnom. Tvoja beba će osjetiti ispunjenost i sreću koju sebi budeš priuštila. Ne slušaj previše iskustva i savjete okoline, već slušaj sebe i svoju bebu, a oko svih nedoumica se slobodno i bez ustručavanja posavjetuj sa ginekologom.

Nadamo se da smo ti pomogli u rješavanju 5 najčešćih nedoumica koje trudnice mogu imati. Srećno!

Tekst pisala: Aleksandra Egić

Tagovi:Trudnoća

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.