8 ultimativnih savjeta za njegu kože tokom ljeta (VODIČ)

8 ultimativnih savjeta za njegu kože tokom ljeta (VODIČ)

Zanimate kako spremiti svoju kožu za nadolazeće ljeto i vrućine koje nam slijede? Na šta tačno trebaš obratiti pažnju? U nastavku teksta, donosimo ti 8 ultimativnih savjeta za njegu kože tokom ljeta koje možeš primijeniti već danas kako bi tvoj koža ostala lijepa i hidratizovana tokom narednih mjeseci.

Krenimo redom.

8 ultimativnih savjeta za njegu kože tokom ljeta – lista

1. Ne ići na sunce bez zaštitne kreme

Zaštitna krema štiti tvoju kožu od štetnih zraka i pomaže sprečavanje pojave tamnih pjega, naborane kože i doprinosi njenoj očuvanosti. Ovdje se ne misli samo na kožu tijela već i na kožu glave! Izgorjela koža glave ne samo da je bolna, već se kao rezultat mogu pojaviti plikovi i ona ružna koža koja se ljušti. Čuvaj se. Sunce je sjajno, ali treba oprezno sa njim. Neka ti krema sa zaštitnim faktorom bude uvijek pri ruci. Naša preporuka je ovaj proizvod.

2. Koristite piling

Ljeto je pravo vrijeme za jedan dobar piling. Eliminacijom sloja mrtvih ćelija sprečavamo njihovo nagomilavanje na površini, poboljšava se disanje kože, a samim tim se i olakšava apsorpcija ljekovitih sastojaka iz raznih preparata koje nanosimo na njenu površinu. Ukoliko se redovno i pravilno radi, piling čisti, hidrira i daje koži svežiji izgled, čineći je mekšom i glatkom.

Izbjegavaj hemijske pilinge (posebno one na bazi AHA-kiselina) tokom ljetnih mjeseci, budući da u kombinaciji s izlaganjem suncu mogu uzrokovati iritacije na koži, već koristi lagane pilinge kao što je ovaj.

3. Hrani se zdravo

Unošenje raznovrsnog voća i povrća je sjajan način da vaša koža bude zdrava i lijepa. Tokom ljeta na raspolaganju nam je veliki broj ukusnog voća i povrća. Stoga jedi borovnice, kivi, narandže, lubenicu i dinju. Ne samo što su pune vitaminima, već predstavljaju lagani obrok koji će osvježiti naše tijelo i održati nas u formi.

Na ovom tekstu se nalazi više o tome kako se zdravo hraniti.

4. Umirite i nahranite svoju kožu

Osim preparata koji su namjenjeni za hidrataciju kože koristi i preparate na bazi uree za dodatnu njegu. Ovakvi preparati pogotovo će goditi koži stopala, laktova i koljena. Dermatolozi napominju kako bi preparati za njegu suhe kože trebali biti masnije konzistencije te bi bilo dobro da sadrže glicerin, ureu, shea maslac, ulje noćurka ili ulje jojobe.

5. Izbjegavaj tešku šminku

Na velikim vrućinama jaka šminka se brzo razmaže, te to može da izgleda jako ružno. I ne samo to! Ona će dovesti do zatvaranja pora i kože lica, što može ubrzati pojavu mitesera i prištića. Umjesto “teškog” make-upa, koristite prirodni make-up, najbolji izbor je upravo ovdje, a uz prirodni make-up naša preporuka su blage hidratantne kremi sa zaštitnim faktorom, koja će sačuvati tvoju kožu i dati joj prirodan izgled.

6. Brini se o koži i nakon sunčanja

Kao što je bitno pripremiti našu kožu prije nego izađemo na sunce, tako je bitno i njena njega nakon dana kojeg smo proveli na njemu. Nakon što dođete kući i istuširate se, obavezno osvježite svoju kožu nekim od proizvoda za hidrataciju i osvježenje, kako biste joj povratili vlažnost koju je izgubila. Ovaj se posebno dobro pokazao.

7. Ne zaboravi trening

Trening bilo koje vrste podstiče znojenje, a putem znoja izlučujemo toksine iz tijela. Osim toga, kroz sport ćemo poboljšati i cirkulaciju, kao i količinu kiseonika u našem tijelu od čega koža može itekako zablistati! Ono što vam preporučujemo je da nakon treninga tokom vrućeg dana, koliko to god primamljivo zvučalo, ne odete pod hladan tuš, jer to može izazvati šok. Počnite prvo sa mlakom vodom.

8. Koristi lagano odjeću

Vodi računa da zaštitiš kožu laganom odjećom ako izlaziš tokom dana. Izbjegavaj sintetiku i bilo šta što tvojoj koži neći prijati. Lagane pamučne stvari koje ne stežu previše tijelo, idealna su opcija.

Ako tražiš još informacija na ovu temu, pisali smo i o tome šta sve treba da nosiš sa sobom kada ideš na ljetovanje. Za sve ostale informacije i pitanja, piši nam, ili nas posjeti u nekoj od naših apoteka.

Vodi računa o svojoj koži tokom ljeta, ali uživaj u njemu. Kupaj se. Sunčaj. Smij se. Ništa nije kao ljeto. Iskoristi ga maksimalno.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.